0882050899

WW-uitkering sinds WWZ (Wet Werk en Zekerheid)

De invoering van de Wet Werk en Zekerheid heeft een aantal wijzigingen van de Werkloosheidswet (WW-uitkering) met zich meegebracht:

 

Strengere sollicitatieplicht

Elke uitkeringsgerechtigde heeft een sollicitatieplicht. De werkloze werknemer is verplicht te solliciteren op banen die passen bij zijn of haar werkervaring en opleiding. Onder de oude regel hoefde een werkloze na één jaar een lagere baan of lager betaalde baan te aanvaarden.

Na 6 maanden werkloosheid is alle arbeid passend te noemen, en moet u dus ook solliciteren op banen die niet aansluiten bij zijn of haar werkervaring en opleiding.

 

Inkomensverrekening positief voor werken naast WW

Een deel van het verdiende inkomen wordt met de WW-uitkering verrekend. De werkloze mag 30% van het verdiende inkomen behouden, en geldt dus als een aanvulling op de WW-uitkering, en 70% wordt in mindering gebracht op de WW-uitkering. Werken tijdens de WW-uitkering wordt dus aantrekkelijker: de werkloze gaat er bij betaalde arbeid altijd op vooruit.

Meer over WW-uitkering en werken

 

Duur en opbouw van de WW wordt korter

Vanaf 1 januari 2016 is de maximale uitkeringsduur stapsgewijs teruggebracht van 38 maanden naar 24 maanden. Per 1 januari 2019 wordt de maximale uitkeringsduur 24 maanden. Werkgevers en werknemers kunnen in een cao overigens een aanvullende uitkeringsduur afspreken.

 

Hoe lang de WW-uitkering duurt hangt af van het opgebouwde arbeidsverleden van de werkloze. Tot 1 januari 2016 geldt de regel dat voor elk gewerkt jaar recht op 1 maand WW wordt opgebouwd. Meer over duur WW-uitkering

 

De opbouw van de WW-duur na 1 januari 2016: voor de eerste 10 jaar waarin is gewerkt, geldt dat per gewerkt jaar één maand WW-recht wordt opgebouwd. Daarna geldt dat voor elk gewerkt jaar een halve maand WW-recht wordt opgebouwd.

 

Uitbetaling van de WW-uitkering per maand

Met de Wet Werk en Zekerheid is een nieuwe betalingssystemantiek ingevoerd: de WW-uitkering wordt per kalendermand uitbetaald (was daarvoor per 4 weken). Voordat de uitkering wordt betaald, moet de werkloze aan het UWV doorgeven of er in de afgelopen maand wel of geen inkomsten zijn verdiend.

 

Wilt u berekenen hoe hoog uw WW-uitkering wordt?

WW-uitkering berekenen

Check GRATIS uw vaststellings-overeenkomst

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingovereenkomst controleren.

Doe de check

Bel mij terug

Vul uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u binnen 30 minuten terugBestel gratis boek Transitievergoeding

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de transitievergoeding en ontslagrecht 2017.

Gratis aanvragen

Hogere transitievergoeding

Ook voor u? Vraag direct advies aan onze arbeidsrechtjuristen en ontslagadvocaten.

Klik hier

Direct juridisch advies

Een mail aan onze arbeidsjuristen is voldoende om antwoord te krijgen op uw vragen over een ontslagvergoeding.

Mail uw vraag

Boek 'Van werk naar werk'

Dit boek is geschreven voor werknemers die boventallig zijn en binnenkort hun baan verliezen.

Gratis aanvragen

Van werk naar werk-begeleiding

Onze outplacement-coaches begeleiden u naar een nieuwe baan. Vul het aanvraagformulier in.

Formulier >>

Stuur mij de nieuwsbrief

Dhr.    Mevr.

Belasting besparen

Bespaar belasting met uw transitievergoeding. Wij berekenen uw belastingvoordeel.

Mail uw vraag

Beoordelingen