Jurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

Ontslagvergoeding volgens kantonrechtersformule

Bij ontslag via de kantonrechter ontvangt u de transitievergoeding. Daarboven op kunt u nog een extra ontslagvergoeding ontvangen als de werkgever zeer verwijtbaar is geweest. De kantonrechtersformule wordt niet meer gebruikt door de kantonrechter. Toch heeft de kantonrechter Amsterdam uitspraak gedaan waarbij een werknemer een extra ontslagvergoeding op basis van de oude kantonrechtersformule kreeg toegewezen. In deze ontslagzaak werd de arbeidsovereenkomst ontbonden wegens een onwerkbare situatie. De werkgever heeft ernstig verwijtbaar gehandeld. Daarom ontvangt de werknemer boven op de transitievergoeding van € 20.000,- een extra vergoeding van € 40.000,-. Deze € 40.000,- is berekend volgens de oude kantonrechtersformule. Totale ontslagvergoeding bedraagt dus € 60.000,-. Berekenen transitievergoeding en kantonrechtersformule.

 

Hoe ouder, hoe hoger de ontslagvergoeding

Voor de berekening van de extra ontslagvergoeding wordt normaal gekeken naar de ernst van het verwijtbaar handelen. De kantonrechter Amsterdam heeft voor de berekening van de extra ontslagvergoeding in deze ontslagzaak alleen gekeken naar de financiële gevolgen van het ontslag voor de werknemer. Hierbij gebruikt de kantonrechter de maatstaven van de kantonrechtersformule, namelijk leeftijd van de werknemer en lengte van het dienstverband. Namelijk: hoe ouder u bent en hoe langer het dienstverband, hoe groter de financiële gevolgen van ontslag. Daarom wordt de kantonrechtersformule hoger bij een oudere werknemer met een langer dienstverband.

 

Meer over ontslag via kantonrechter

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Doe de check

Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.

Klik hier

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de vaststellingsovereenkomst en ontslag 2024.

Gratis aanvragen

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.

Mail uw vraag

Certificaat beoordelingenJuristen Arbeidsrecht Nederland heeft het excellente certificaat behaald met een 9.4!

Meer informatie