1. Teken niet direct
De belangrijkste tip is: teken niet direct! Laat u niet onder druk zetten. Vraag advies aan een arbeidsjurist.
2. Laat uw vaststellingsovereenkomst controleren door een jurist
De jurist controleert de hoogte van de ontslagvergoeding en uw recht op de WW-uitkering. Als de vaststellingsovereenkomst juridisch NIET correct is, zal de werkgever eerst moeten aanpassen voordat u tekent.
3. Zolang u niet tekent, blijft u in dienst
Veel werknemers denken dat zij moeten tekenen voor hun ontslag. Dit is een misvatting. Zolang u de vaststellingsovereenkomst niet ondertekent, blijft u in dienst en staat u dus sterk. De alternatieve ontslagroute voor de werkgever is toestemming vragen aan UWV of kantonrechter.
4. Bereken de hoogte van uw ontslagvergoeding
Bij ontslag maakt u meestal afspraken over een ontslagvergoeding. Vaak is de transitievergoeding het minimum.
5. Ga niet direct akkoord met het eerste voorstel
Het eerste voorstel van de werkgever is vaak voor verbetering vatbaar. Hierna gaat u onderhandelen over een hogere vergoeding en bijvoorbeeld vrijstelling van werk. U doet uzelf tekort als u het eerste voorstel aanvaardt.
6. Controleer uw recht op een WW-uitkering
U wilt na ontslag WW ontvangen. Hiervoor moet de vaststellingsovereenkomst aan enkele voorwaarden voldoen. UWV toetst dit streng en beoordeelt uw recht op WW. Laat een jurist controleren.
7. Lees het sociaal plan
Is er sprake van een reorganisatie? Vaak is er een sociaal plan. Hierin staan collectieve afspraken die voor u belangrijk zijn. Lees het sociaal plan zorgvuldig door. Een arbeidsjurist kan kijken of de collectieve afspraken opgenomen zijn in uw persoonlijk ontslagvoorstel.
8. Niet tekenen tijdens ziekte
Teken geen vaststellingsovereenkomst als u ziek bent. U loopt risico dat u geen uitkering ontvangt. Bespreek met een jurist wat te doen.
9. Schakel deskundige hulp in
Gespecialiseerde juristen onderhandelen betere regelingen uit dan als u zelf in overleg gaat met uw werkgever. Bespreek de mogelijkheden met een arbeidsjurist.
10. Laat uw werkgever de juridische kosten betalen
Veel werkgevers zijn bereid om de juridische kosten te betalen. De werkgever biedt het meestal niet uit zichzelf aan, u moet erom vragen.
Check vaststellingsovereenkomst gratis door gespecialiseerde juristen van Juristen ArbeidsRecht Nederland:
Heeft u nog vragen of wilt u liever een arbeidsjurist spreken voordat u de documenten upload en verstuurt, bel 088 20 50 899 of mail naar info@transitievergoeding.nl.
Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.
Ook voor u? Vraag direct advies aan onze arbeidsrechtjuristen en ontslagadvocaten.
Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.