Arbeidsjurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Juristen Arbeidsrecht Nederland Juristen Arbeidsrecht Nederland 0882050899 Vredehofstraat 13 3761HA Soest
Klantbeoordelingen: Beoordeling ster 1 Beoordeling ster 2 Beoordeling ster 3 Beoordeling ster 4 Beoordeling halve ster (9.4 / 10)
746 beoordelingen
Menu

Opzegtermijn in vaststellingsovereenkomst

Tijdens de opzegtermijn is de arbeidsovereenkomst nog steeds van kracht en ontvangt u ook salaris, worden vakantiedagen opgebouwd, etc. U moet uw werkzaamheden blijven verrichten, tenzij u wordt vrijgesteld van werk. De opzegtermijn is de periode vanaf de datum waarop het ontslag "wordt overeengekomen" en de werkelijke  ontslagdatum. De meeste ontslagen worden geregeld via wederzijds goedvinden. Bij ontslag met wederzijds goedvinden worden de ontslagafspraken beschreven in een vaststellingsovereenkomst. Ook de opzegtermijn moet worden vastgelegd in de vaststellingsovereenkomst.

 

Opzegtermijn en WW-uitkering

De opzegtermijn is erg belangrijk voor de aansluiting op de WW-uitkering. UWV (uitvoerder van de WW-uitkering) hanteert de wettelijke  opzegtermijn. Pas na afloop van de wettelijke opzegtermijn heeft u recht op een WW-uitkering. De wettelijke opzegtermijn hangt af van de duur van het dienstverband.

 

Duur arbeidsovereenkomst

        

Wettelijke opzegtermijn

0-5 jaar

 

1 maand

5-10 jaar

 

2 maanden

10-15 jaar

 

3 maanden

15 jaar en langer

 

4 maanden

 

Als in de vaststellingsovereenkomst een andere (lees: kortere) opzegtermijn wordt gehanteerd dan de wettelijke, dan start de WW-uitkering niet direct na de ontslagdatum. U heeft dan een periode geen inkomen. Dat is onwenselijk, maar niet als dit gemis aan inkomen gecompenseerd wordt met een -hogere- ontslagvergoeding. De opzegtermijn is dus een belangrijk onderdeel in de vaststellingsovereenkomst. Meer informatie over vaststellingsovereenkomst en recht op WW.

 

Te korte opzegtermijn in vaststellingsovereenkomst: 1 maand geen WW

Voorbeeld: Anton werkt 20 jaar bij zijn werkgever en krijgt ontslag via een vaststellingsovereenkomst. Ontslagdatum 1 juni. In de vaststellingsovereenkomst is bepaald dat Anton tot 31 mei zijn salaris krijgt doorbetaald. De wettelijke opzegtermijn moet in acht worden genomen. Bij een dienstverband vanaf 15 jaar of langer is dit 4 maanden. Anton en zijn werkgever ondertekenen op 25 februari de vaststellingsovereenkomst. De arbeidsovereenkomst moet worden opgezegd tegen het einde van de maand. Dit betekent dat de opzegtermijn van 4 maanden per 1 maart aanvangt en eindigt op 1 juli. Op 20 mei krijgt Anton van UWV te horen dat zijn WW pas ingaat op 1 juli en niet op 1 juni. Anton heeft geen inkomen en ook geen WW in de maand juni. In de vaststellingsovereenkomst is een te korte opzegtermijn gehanteerd. Anton en zijn werkgever hadden 1 juli als ontslagdatum moeten hanteren.

  

Minimaal opnemen in een vaststellingsovereenkomst

Het juist hanteren van de opzegtermijn in de vaststellingsovereenkomst is belangrijk. Andere belangrijke onderdelen in de vaststellingsovereenkomst zijn: hoogte ontslagvergoeding, vrijgesteld worden van werk, vergoeding voor juridische kosten, etc. Wilt u weten welke onderdelen opgenomen moeten worden in een vaststellingsovereenkomst? Lees wat moet minimaal in een vaststellingsovereenkomst staan.

 

Gratis controle vaststellingsovereenkomst

Wilt u weten of in uw vaststellingsovereenkomst de correcte opzegtermijn is opgenomen? Laat onze arbeidsjuristen uw vaststellingsovereenkomst nakijken: Gratis controle vaststellingsovereenkomst.

Check GRATIS uw vaststellings-overeenkomst

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingovereenkomst controleren.

Doe de check

Binnen 30 minuten teruggebeldBestel gratis boek Transitievergoeding

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de transitievergoeding en ontslagrecht 2020.

Gratis aanvragen

Direct juridisch advies

Een mail aan onze arbeidsjuristen is voldoende om antwoord te krijgen op uw vragen over een ontslagvergoeding.

Mail uw vraag

Hogere transitievergoeding

Ook voor u? Vraag direct advies aan onze arbeidsrechtjuristen en ontslagadvocaten.

Klik hier

Boek 'Van werk naar werk'

Dit boek is geschreven voor werknemers die boventallig zijn en binnenkort hun baan verliezen.

Gratis aanvragen

Van werk naar werk-begeleiding

Onze outplacement-coaches begeleiden u naar een nieuwe baan. Vul het aanvraagformulier in.

Formulier >>

Stuur mij de nieuwsbrief met tips

Belasting besparen

Bespaar belasting met uw transitievergoeding. Wij berekenen uw belastingvoordeel.

Direct advies

Beoordelingen

Juristen Arbeidsrecht Nederland Juristen Arbeidsrecht Nederland 0882050899 Vredehofstraat 13 3761HA Soest
Beoordeling ster 1 Beoordeling ster 2 Beoordeling ster 3 Beoordeling ster 4 Beoordeling halve ster (9.4/10)
746 beoordelingen
Bekijk alle beoordelingen