De transitievergoeding wordt berekend door het maandsalaris en de duur van de arbeidsovereenkomst:
Een derde van het maandsalaris per dienstjaar
Let op: dit is de transitievergoeding 2022 en geldt bij ontslag via de kantonrechter en UWV. Vóór 2020 was de transitievergoeding hoger. Deze oude, hogere transitievergoeding wordt nog steeds gebruikt bij ontslag via een vaststellingsovereenkomst.
De transitievergoeding bedraagt in 2022 maximaal € 86.000 of het jaarsalaris als dat hoger is dan € 86.000.
U krijgt 1/3 maand per gewerkt jaar. Daarbovenop wordt voor elke dag, week, maand BOVEN OP het hele dienstjaar de transitievergoeding naar rato berekend. Dus:
Stap 1: Per heel dienstjaar is de transitievergoeding 1/3 maandsalaris.
Stap 2: Voor de resterende duur korter dan 1 jaar, wordt de transitievergoeding naar rato berekend. Bijvoorbeeld 6 maanden (= ½ jaar) geeft een transitievergoeding van ½ * 1/3 maandsalaris
U ontvangt een transitievergoeding als uw dienstverband eindigt door toestemming van UWV of de kantonrechter. Ook is de transitievergoeding beschikbaar als een tijdelijk contract eindigt en de werkgever niet verlengt. Verder heeft u recht op de vergoeding als u zelf ontslag neemt vanwege ernstig verwijtbaar handelen of nalaten door de werkgever.
U moet de transitievergoeding binnen 1 maand na afloop van de dienstbetrekking ontvangen. Een vlotte uitkering is noodzakelijk, omdat de mogelijkheid om de kantonrechter te laten beslissen over een conflict over de transitievergoeding, binnen 3 maanden na afloop van dienstbetrekking vervalt. Als de werkgever de transitievergoeding niet tijdig betaalt, is hij wettelijke rente (2%) verschuldigd. U heeft 3 maanden de tijd om een verzoekschrift in te dienen bij de kantonrechter om uw transitievergoeding op te eisen, mocht uw werkgever niet willen of kunnen betalen.
Denkt u recht te hebben op een transitievergoeding, maar weigert uw werkgever te betalen? Vraag advies aan onze arbeidsjuristen via 088-20 50 899 of direct advies arbeidsjurist.
Om een ontslagprocedure bij UWV of kantonrechter te voorkomen, zal een werkgever ontslag onderling willen regelen. Dit mag, u bepaalt wel zelf of u ermee akkoord gaat. De werkgever “biedt” u dan een HOGERE ontslagvergoeding aan dan de transitievergoeding, bijvoorbeeld de oude transitievergoeding (voor 2020). Deze kan 2 keer zo hoog zijn als de transitievergoeding 2022.
De exacte hoogte van de ontslagvergoeding wordt onderhandeld tussen werkgever en werknemer. De werknemer laat zich meestal bijstaan door een arbeidsjurist. De afspraken over de ontslagvergoeding worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.
Wilt u weten of u recht heeft op de transitievergoeding? Bel 088 20 50 899 en spreek direct een jurist. Hogere transitievergoeding, ook voor u.
Voorbeeld
50-plusser
Voorbeeld 50-plussers
Transitievergoeding in vaststellingsovereenkomst
Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingovereenkomst controleren.
Ook voor u? Vraag direct advies aan onze arbeidsrechtjuristen en ontslagadvocaten.
Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.