De werkgever en werknemer kunnen met elkaar ontslag in onderling overleg afspreken. Wanneer u met uw ontslag instemt, is de werkgever niet verplicht tot het vragen van toestemming aan UWV of de kantonrechter. Zo worden onnodige procedures voorkomen.
Daarom zal uw werkgever u een betere ontslagregeling aanbieden, zoals een hogere ontslagvergoeding. Uw werkgever biedt u een vaststellingsovereenkomst aan.
Heeft u van uw werkgever een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Wilt u weten of deze juist is? Wilt u weten of de transitievergoeding goed is berekend en/of u recht heeft op een WW-uitkering? Wilt u een hogere ontslagvergoeding? Zijn er nog andere punten voor verbetering vatbaar?
U ontvangt een complete check van uw vaststellingsovereenkomst: recht op WW-uitkering veilig gesteld, juiste opzegtermijn, transitievergoeding correct berekend, concurrentie- en relatiebeding, (financiële) eindafspraken, zoals vakantiedagen, vakantietoeslag, 13e maand en eventuele bonus. Onze ervaren juristen kunnen in onderhandeling met uw werkgever als de ontslagvergoeding te laag is.
Heeft u nog vragen of spreekt u liever met een jurist, bel 088 20 50 899 of mail naar info@transitievergoeding.nl.
Wanneer de werkgever en u het ontslag samen overeenkomen, legt u de afspraken vast. Dit gebeurt in de vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst.
Wat moet minimaal in uw vaststellingsovereenkomst staan?
Om een WW-uitkering te ontvangen, moet de vaststellingsovereenkomst de volgende punten bevatten:
Meer informatie over vaststellingsovereenkomst WW-uitkering
Uw werkgever moet de wettelijke opzegtermijn hanteren:
Dienstverband | Wettelijke Opzegtermijn |
5 jaar of minder | 1 maand |
Tussen de 5 en 10 jaar | 2 maanden |
Tussen de 10 en 15 jaar | 3 maanden |
15 jaar of langer | 4 maanden |
Soms staat in de vaststellingsovereenkomst een te korte opzegtermijn. Dan start uw WW-uitkering NIET direct na uw einddatum. Het gevolg is dat u een of meerdere maanden GEEN WW-uitkering ontvangt.
Voor een rechtsgeldig ontslag moet u akkoord gaan met het ontslag. Dit moet u schriftelijk verklaren. Daarom is de vaststellingsovereenkomst pas geldig als werkgever en werknemer beiden ondertekend hebben. Laat een jurist de vaststellingsovereenkomst controleren voordat u tekent.
Bel 088 20 50 899 en raadpleeg onze juristen.
Een "vrijwillig" ontslag kan ingrijpende gevolgen hebben voor u. Om te voorkomen dat u overhaast met uw ontslag akkoord gaat, kunt u uw instemming binnen 14 dagen ongedaan maken. Zonder opgaaf van redenen. In deze situatie heeft het ontslag als het ware niet plaatsgevonden.
Ook kan er na ondertekening een NIEUW conflict ontstaan. Ook dan kunt u de overeenkomst herroepen. Meer over vaststellingsovereenkomst herroepen
Heeft u een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Gratis controle door onze juristen
Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingovereenkomst controleren.
Ook voor u? Vraag direct advies aan onze arbeidsrechtjuristen en ontslagadvocaten.
Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.