Arbeidsjurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Juristen Arbeidsrecht Nederland Juristen Arbeidsrecht Nederland 0882050899 Vredehofstraat 13 3761HA Soest
Klantbeoordelingen: Beoordeling ster 1 Beoordeling ster 2 Beoordeling ster 3 Beoordeling ster 4 Beoordeling halve ster (9.4 / 10)
709 beoordelingen
Menu

Vaststellingsovereenkomst herroepen na ondertekening

Bij ontslag in onderling overleg worden de afspraken in een ‘vaststellingsovereenkomst’ neergelegd. De vaststellingsovereenkomst is wettelijk in het Burgerlijk Wetboek geregeld. Door het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst komt er een einde aan de arbeidsovereenkomst.

 

Conflict over de uitleg van de (punten van de) vaststellingsovereenkomst

In de praktijk kan het gebeuren dat - na ondertekening van de vaststellingsovereenkomst- één partij het niet eens is met een bepaling van deze overeenkomst. De ene partij geeft dan een andere uitleg aan een bepaling dan de andere partij. Bijvoorbeeld: de uitbetaling van bonussen en eventuele optierechten: valt dit wel of niet onder de eindafrekening?

 

Nieuw conflict tussen de (inmiddels) ex-werkgever en ex-werknemer

Dit leidt dus tot een nieuw conflict tussen de ex-werkgever en de ex-werknemer. De vraag is nu wat juridisch een correcte uitleg is van de betreffende bepaling. De kantonrechter kan een beslissing nemen.

 

Kantonrechter hanteert haviltex-norm

Als het gaat om de uitleg van overeenkomsten, zal de kantonrechter eerst onderzoeken wat tussen partijen is afgesproken, en hoe dat in de vaststellingsovereenkomst is beschreven (de ‘grammaticale uitleg’). Als de bepaling duidelijk is beschreven, en maar voor één uitleg vatbaar is, dan zal de rechter overeenkomstig de tekst van de bepaling beslissen.

Als de bepaling voor meerdere uitleg vatbaar is, dan past de rechter de ‘Haviltex-norm’ toe. Dit komt erop neer dat bij de uitleg van een bepaling het gaat om de betekenis die partijen in de gegeven omstandigheden redelijkerwijs aan deze bepalingen mochten toekennen, en wat zij op dat punt redelijkerwijs van elkaar mochten verwachten. Deze norm uit de rechtspraak geldt ook voor de vaststellingsovereenkomst.

Dat betekent dat de uitleg van de vaststellingsovereenkomst ertoe kan leiden dat de kantonrechter vindt dat de ene partij, die zich benadeeld voelt door de andere partij, terecht op een bepaling van de vaststellingsovereenkomst kan terugkomen.

 

Vraag advies aan een arbeidsjurist

Heeft u een conflict over de uitleg van de vaststellingsovereenkomst, neem dan contact op met een arbeidsjurist van Juristen ArbeidsRecht Nederland via 088 20 50 899. Het eerste advies is gratis.

 

Gratis controle vaststellingsovereenkomst

Het is belangrijk dat de vaststellingsovereenkomst zo duidelijk en volledig mogelijk omschreven wordt. Hoe explicieter de vaststellingsovereenkomst, hoe minder kans er bestaat op een conflict over de uitleg van een bepaling achteraf. Wilt u weten of uw vaststellingsovereenkomst correct is opgesteld door uw werkgever? Laat onze arbeidsjuristen uw vaststellingsovereenkomst controleren: Gratis controle vaststellingsovereenkomst of bel 088 20 50 899

Check GRATIS uw vaststellings-overeenkomst

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingovereenkomst controleren.

Doe de check

Binnen 30 minuten teruggebeldBestel gratis boek Transitievergoeding

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de transitievergoeding en ontslagrecht 2020.

Gratis aanvragen

Direct juridisch advies

Een mail aan onze arbeidsjuristen is voldoende om antwoord te krijgen op uw vragen over een ontslagvergoeding.

Mail uw vraag

Hogere transitievergoeding

Ook voor u? Vraag direct advies aan onze arbeidsrechtjuristen en ontslagadvocaten.

Klik hier

Boek 'Van werk naar werk'

Dit boek is geschreven voor werknemers die boventallig zijn en binnenkort hun baan verliezen.

Gratis aanvragen

Van werk naar werk-begeleiding

Onze outplacement-coaches begeleiden u naar een nieuwe baan. Vul het aanvraagformulier in.

Formulier >>

Stuur mij de nieuwsbrief met tips

Belasting besparen

Bespaar belasting met uw transitievergoeding. Wij berekenen uw belastingvoordeel.

Direct advies

Beoordelingen

Juristen Arbeidsrecht Nederland Juristen Arbeidsrecht Nederland 0882050899 Vredehofstraat 13 3761HA Soest
Beoordeling ster 1 Beoordeling ster 2 Beoordeling ster 3 Beoordeling ster 4 Beoordeling halve ster (9.4/10)
709 beoordelingen
Bekijk alle beoordelingen