Jurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

Ontslag met wederzijds goedvinden

Vaak eindigt de arbeidsovereenkomst op dezelfde wijze als zij tot stand komt: met wederzijds goedvinden. Dit betekent dat – na overleg – u én werkgever duidelijk moeten instemmen met de voorwaarden van het ontslag. Zoals de hoogte van de ontslagvergoeding.

Dit heet ontslag met wederzijds goedvinden. Ontslag met wederzijds goedvinden voorkomt een ontslagprocedure via kantonrechter of UWV.

 

Ontslagvoorwaarden moeten schriftelijk worden vastgelegd

De wet bepaalt dat de ontslag-overeenkomst alleen geldig is als deze schriftelijk is. De voorwaarden van het ontslag worden vastgelegd in een beëindigingsovereenkomst. Een beëindigingsovereenkomst wordt meestal vaststellingsovereenkomst genoemd.

 

Ontslag heeft grote gevolgen, dus strenge eisen aan de vaststellingsovereenkomst

Ontslag heeft tot gevolg dat u uw baan en salaris kwijtraakt. Vaak wordt dit financieel gecompenseerd met een ontslagvergoeding of transitievergoeding. Ook het verkrijgen van de WW-uitkering moet veilig worden gesteld. Dit zijn de 2 belangrijkste punten uit de vaststellingsovereenkomst: het ontvangen van de transitievergoeding én het recht op een WW-uitkering na ontslag.

 

Transitievergoeding 2024 of hoger?

U heeft bij ontslag met wederzijds goedvinden niet automatisch recht op een transitievergoeding. Toch zal uw werkgever u de transitievergoeding aanbieden, omdat u anders niet zult instemmen met een vaststellingsovereenkomst. Die zou u bij ontslag via UWV of kantonrechter ook ontvangen. In de praktijk blijkt de vergoeding vaak hoger dan de transitievergoeding. De werkgever is bereid meer te betalen, omdat hij geen complexe ontslagprocedure via UWV of kantonrechter wilt doorlopen. En een hogere vergoeding afspreken mag, omdat de vaststellingsovereenkomst een onderlinge regeling is. U kunt afspreken wat u wilt, dus ook een hogere vergoeding. 

 

Hoe hoog is transitievergoeding?

De transitievergoeding bedraagt 1/3 maand salaris per gewerkt jaar. Bijvoorbeeld bij een dienstverband van 12 jaar ontvangt u 12 * 1/3 = 4 maandsalarissen aan transitievergoeding.

 

Ontvang een WW-uitkering na ontslag

Voor het recht op WW moet uw werkgever het initiatief nemen voor het ontslag. Dat betekent dat uw werkgever het ontslag voorstelt. Dan bent u onvrijwillig werkloos en dat is een voorwaarde om een WW-uitkering te krijgen. Dat heet : “initiatief werkgever” en dit moet zo in de vaststellingsovereenkomst staan.

 

Initiatief werkgever of werknemer: het is niet zo zwart-wit

Toch komt ook vaak voor dat u zelf ontslag wilt nemen, omdat u het niet naar uw zin heeft of er problemen zijn op het werk. U wilt niet zelf opzeggen, omdat u uw salaris en recht op WW kwijtraakt. Ook dan kunt u via een vaststellingsovereenkomst uit elkaar gaan.

U heeft wel de medewerking nodig van uw werkgever. In de vaststellingsovereenkomst moet staan dat de werkgever het initiatief neemt voor het ontslag. U krijgt dit alleen voor elkaar als uw werkgever dit voor u wilt doen. 

 

Waarom zou een werkgever hieraan meewerken

Een werkgever wilt gemotiveerd personeel in dienst. Als u ontevreden bent of niet goed op uw plek zit, kan dat gevolgen hebben voor de organisatie. Uw vertrek lost dan een probleem op voor de werkgever. Daarom zal een werkgever soms mee willen werken aan ontslag met wederzijds goedvinden via een vaststellingsovereenkomst.

 

Ontslag Wederzijds goedvinden tijdens ziekte?

U heeft tijdens ziekte ontslagbescherming. Toch kunt u en de werkgever de mogelijkheden onderzoeken om het contract te beëindigen. U kunt met werkgever eventueel ontslag met wederzijds goedvinden overeenkomen.

 

U bent nog lang ziek: teken geen vaststellingsovereenkomst

Een vaststellingsovereenkomst is zeker NIET aan te raden als u verwacht nog lang ziek te zijn. Uw werkgever moet tijdens ziekte namelijk uw salaris doorbetalen. Door de vaststellingsovereenkomst raakt u uw salaris kwijt. Vervolgens kan UWV ook nog uw WW-uitkering weigeren, omdat u niet kunt werken (u bent immers ziek). Dat is financieel zeer nadelig voor u.

 

Bent u binnenkort weer hersteld: u kunt een vaststellingsovereenkomst tekenen

Bent u binnenkort hersteld en kunt u weer werken? Dan kunt u wel een vaststellingsovereenkomst tekenen. Let op: teken pas als u volledig hersteld bent, niet eerder. Uw WW-uitkering komt niet in gevaar. U voldoet aan de voorwaarden van UWV: u kunt solliciteren en u bent beschikbaar voor werk. Het is belangrijk dat u zowel op papier beter bent gemeld, als ook in de praktijk beter moet zijn.

Er zijn nog meer punten waaraan een vaststellingsovereenkomst moet voldoen:

  • u moet duidelijk en ondubbelzinnig verklaren dat u instemt met het ontslagvoorstel van uw werkgever
  • de werkgever moet bij u controleren of u begrijpt dat uw toestemming met het ontslag wordt gevraagd
  • de werkgever heeft de plicht u te informeren over de gevolgen van een ontslag met wederzijds goedvinden  

 

Bij niet voldoen aan eisen, kan rechter ontslag terugdraaien

Indien het schort aan één of meerdere eisen, dan kunt u stellen dat u het ontslag niet heeft gewild, en met succes vernietiging van het ontslag bij de rechter eisen.

 

14 dagen bedenktijd om ontslag terug te draaien

Er geldt een extra waarborg: u heeft het wettelijke recht om, zonder opgave van redenen, binnen 14 dagen na de ondertekening van de vaststellingsovereenkomst erop terug te komen, en dus uw goedvinden in te trekken. Het ontslag gaat niet door.  

Deze termijn is zelfs 3 weken als de bedenktermijn niet in de vaststellingsovereenkomst is vermeld.

 

Dreigt ontslag wederzijds goedvinden? Krijgt u een vaststellingsovereenkomst?

Laat uw vaststellingsovereenkomst controleren door onze juristen. Dit is gratis. Onze jurist controleert uw vaststellingsovereenkomst en bespreekt de uitkomst met u. Stel uw ontslagvergoeding en WW-uitkering veilig. Pas als de vaststellingsovereenkomst juridisch correct is, kunt u deze voor akkoord ondertekenen.

Heeft u nog geen vaststellingsovereenkomst ontvangen? Bel 088 20 50 899 en spreek direct een jurist. U kunt ook mailen naar info@transitievergoeding.nl.

.

 

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Doe de check

Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.

Klik hier

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de vaststellingsovereenkomst en ontslag 2024.

Gratis aanvragen

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.

Mail uw vraag