Vaak eindigt de arbeidsovereenkomst op dezelfde wijze als zij tot stand komt: met wederzijds goedvinden. Dit betekent dat – na overleg – u én werkgever duidelijk moeten instemmen met de voorwaarden van het ontslag. Zoals de hoogte van de ontslagvergoeding.
Dit heet ontslag met wederzijds goedvinden. Ontslag met wederzijds goedvinden voorkomt een ontslagprocedure via kantonrechter of UWV.
De wet bepaalt dat de ontslag-overeenkomst alleen geldig is als deze schriftelijk is. De voorwaarden van het ontslag worden vastgelegd in een beëindigingsovereenkomst. Een beëindigingsovereenkomst wordt meestal vaststellingsovereenkomst genoemd.
Ontslag heeft tot gevolg dat de werknemer zijn baan en salaris kwijtraakt. Vaak wordt dit financieel gecompenseerd met een ontslagvergoeding of transitievergoeding. Ook het verkrijgen van de WW-uitkering moet zoveel mogelijk veilig worden gesteld.
Kortom, ontslag via een vaststellingsovereenkomst heeft ingrijpende gevolgen. De rechter stelt daarom strenge eisen aan de vaststellingsovereenkomst:
Indien het schort aan één of meerdere eisen, dan kunt u stellen dat u het ontslag niet heeft gewild, en met succes vernietiging van het ontslag bij de rechter eisen.
Er geldt een extra waarborg: u heeft het wettelijke recht om, zonder opgave van redenen, binnen 14 dagen na de ondertekening van de vaststellingsovereenkomst erop terug te komen, en dus uw goedvinden in te trekken. Het ontslag gaat niet door.
Deze termijn is zelfs 3 weken als de bedenktermijn niet in de vaststellingsovereenkomst is vermeld.
Legt uw werkgever ontslag met wederzijds goedvinden aan u voor? Stel uw rechten veilig en laat u adviseren door onze gespecialiseerde ontslagjuristen.
Bel 088 20 50 899 en spreek direct een jurist. Het eerste advies is gratis. U kunt ook mailen naar info@transitievergoeding.nl.
Lees meer over:
Ontslag met wederzijds goedvinden: uw voordelen
Ontslag met wederzijds goedvinden: wanneer en waarom?
Ontslag met wederzijds goedvinden en beperken van het concurrentiebeding
Ontslag met wederzijds goedvinden en de ontslagvergoeding
Ontslag met wederzijds goedvinden en sociaal plan
Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.
Ook voor u? Vraag direct advies aan onze arbeidsrechtjuristen en ontslagadvocaten.
Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.