Jurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

Wat te doen bij ontslag

Als uw werkgever een gesprek met u begint over een ontslag komt er veel op u af. Misschien zag u het aankomen, misschien niet. Belangrijk is dat u zich voorbereidt op het vervolg en de juiste dingen zegt en doet.    

 

1. Luister naar wat uw leidinggevende u te zeggen heeft

Laat uw werkgever zijn verhaal vertellen zonder te onderbreken en zonder te reageren. Ook als uw werkgever u zelf vragen gaat stellen als: “zag je dit niet aankomen”, “je vindt zo een nieuwe baan”, etc. Laat u niet verleiden door antwoord te geven en geef aan dat u wilt aanhoren wat uw werkgever u te zeggen heeft. Spreken is zilver, zwijgen is goud.

 

2. Blijf beheerst

Hoe moeilijk het ook is, probeer rustig te blijven en niet emotioneel te reageren. Boos reageren naar uw leidinggevende of collega’s gaat u niet helpen. In uw emoties kunt u dingen zeggen die later tegen u gebruikt kunnen worden. Wellicht moet u nog afspraken maken met uw werkgever, dan is het goed om de relatie goed te houden. U moet uw werkgever geen extra redenen geven om u te ontslaan. Geef wel al aan dat u het niet eens bent met het ontslag

 

3. Wilt u in dienst blijven of bent u bereid mee te werken aan een ontslagregeling

Bent u het niet eens met uw ontslag en wilt u in dienst blijven, dan moet u schriftelijk bezwaar maken. Als u bereid bent mee te werken aan een regeling, dan zal uw werkgever u een voorstel gaan doen. In dit voorstel krijgt u een financiële compensatie. De belangrijkste zijn de ontslagvergoeding en het recht op een WW-uitkering.  

 

4. Vraag uw werkgever om een schriftelijke bevestiging: vaststellingsovereenkomst

Meestal zal uw werkgever deze uit zichzelf geven in de vorm van een vaststellingsovereenkomst. Dit is een overeenkomst waarin de ontslag reden staat en de voorwaarden waaronder het ontslag plaatsvindt (ontslagvergoeding, datum ontslag, recht op WW). Omdat uw werkgever het initiatief tot ontslag neemt, voldoet u aan één van de voorwaarden om WW te krijgen. Het is belangrijk dat deze vaststellingsovereenkomst juridisch correct is en uw recht op een WW-uitkering garandeert.

 Heeft u een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Doe gratis controle door jurist

 

5. Onderteken niets

Als uw werkgever u al direct een vaststellingsovereenkomst voorlegt, onderteken deze niet. Al lijkt de regeling gunstig, u moet zeker weten of uw WW rechten gewaarborgd zijn en u krijgt waar u recht op heeft. Is de ontslagvergoeding hoog genoeg, is de opzegtermijn lang genoeg. Laat uw overeenkomst altijd controleren door een jurist voordat u tekent.

 

6. Blijf aan het werk

Voorlopig bent u nog gewoon in dienst bij uw werkgever en heeft u een arbeidscontract. Voordat er definitieve afspraken worden gemaakt over het ontslag over ontslagvergoeding, vrijstelling van werk, opzegtermijn, etc., moet u blijven werken. Lever ook geen auto of laptop in. Het te snel instemmen met uw ontslag zal uw positie bij de onderhandelingen over een ontslagvergoeding verzwakken.

 

7. Zorg dat u een betere regeling krijgt dan het eerste bod van uw werkgever

Uw werkgever mag u niet zomaar ontslaan. Hij moet een goede reden hebben (conflict, minder werk). Zelfs bij een goede reden heeft uw werkgever uw medewerking nodig om onderling een regeling te treffen. Zo niet, dan zal uw werkgever een ontslag procedrue bij de kantonrechter of UWV moeten starten. Dat is zeer gecompliceerd en dus zal uw werkgever u tegemoet willen komen met een goede regeling. Vaak zal uw werkgever met een eerste vaststellingsovereenkomst komen waar nog ruimte in zit. Uw werkgever verwacht dat u een tegenvoorstel gaat doen. Dan starten de onderhandelingen.  Verkoop uw huid duur.

 

8. Laat onze juristen onderhandelen voor de beste regeling

Onze juristen zijn gespecialiseerde onderhandelaars. Zij slepen voor u de beste regeling uit het vuur. Wij regelen ook dat uw werkgever onze kosten betaalt. Het kost u niets.

De belangrijkste inzet van de onderhandelingen zijn een hogere ontslagvergoeding. Daarnaast: uitbetalen (niet opgenomen) vakantiedagen, opzegtermijn en een budget voor een opleiding.  

 

9. Als u werkgever u onder tijdsdruk zet, vraag om een redelijke termijn

Uw werkgever zal om een reactie vragen nadat u de vaststellingsovereenkomst ontvangen heeft. Laat u niet onder druk zetten. Er is geen haast bij een ontslag, alleen uw werkgever heeft hier belang bij. 2 weken is een redelijke termijn. In de tussentijd kunt u zich voorbereiden op het vervolg. U kunt advies inwinnen bij juristen.

 

10. Krijg hulp van onze juristen

Bel 088 20 50 899 en spreek direct een jurist. Of mail info@transitievergoeding.nl of stel uw vraag via advies van jurist

 

Vaststellingsovereenkomst ontvangen? Gratis controle door jurist

Teken nog niet en laat eerst controleren door een jurist. Krijgt u WW? Is de transitievergoeding hoog genoeg of kunt u een hogere vergoeding krijgen? Is de opzegtermijn correct? Is het aanbod van mijn werkgever compleet, ontbreken er geen belangrijke onderdelen? Onze jurist neemt contact op om de bevindingen met u te bespreken:

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Doe de check

Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.

Klik hier

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de vaststellingsovereenkomst en ontslag 2024.

Gratis aanvragen

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.

Mail uw vraag

Certificaat beoordelingenJuristen Arbeidsrecht Nederland heeft het excellente certificaat behaald met een 9.4!

Meer informatie