Arbeidsjurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Juristen Arbeidsrecht Nederland Juristen Arbeidsrecht Nederland 0882050899 Vredehofstraat 13 3761HA Soest
Klantbeoordelingen: Beoordeling ster 1 Beoordeling ster 2 Beoordeling ster 3 Beoordeling ster 4 Beoordeling halve ster (9.4 / 10)
727 beoordelingen
Menu

Vaststellingsovereenkomst na ziekte

 

Ontslag na 2 jaar ziekte via UWV-procedure

Na 2 jaar ziekte kan de werkgever aan het UWV Werkbedrijf toestemming vragen de arbeidsovereenkomst op te zeggen. Dit heet ook wel het aanvragen van een ontslagvergunning (ontslagvergunningsroute).

Naast de termijn van minimaal 2 jaren ziekteverzuim, moet aannemelijk zijn dat binnen 26 weken (geteld vanaf 2 jaren ziekteverzuim) GEEN herstel van u zal optreden, en dat binnen deze periode het werk niet in aangepaste vorm kan worden verricht. Dit moet blijken uit de stukken van de arbodienst en het UWV.

Als dit blijkt én de werkgever aan alle verplichtingen heeft voldaan, dan zal UWV een ontslagvergunning afgeven en bent u ontslagen. U heeft recht op een transitievergoeding van de werkgever.

  

Ontslag via vaststellingsovereenkomst ALLEEN mogelijk bij situatieve ziekte

Als de ziekte verband houdt met de situatie bij de werkgever, en u zou wel kunnen werken bij een andere werkgever, dan is er sprake van situatieve ziekte. Bijvoorbeeld een langlopend conflict met de leidinggevende. De arbeidsovereenkomst kan dan óók eindigen via het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst. Dit betekent dat partijen afspraken maken over het ontslag.

Een praktische oplossing zonder te wachten op een kostbare en tijdrovende ontslagprocedure via UWV. Vaak vindt ontslag via een vaststellingsovereenkomst plaats als de ziektetermijn nog binnen de 2 jaar valt.

Afspraken worden gemaakt over: de ontslagdatum, de hoogte van de ontslag- of transitievergoeding, de uitkering in geld van de vakantiedagen, vakantiegeld, een budget voor (om)scholing en begeleiding naar ander werk (outplacement), positief getuigschrift en de vergoeding van juridische kosten.

Als de vaststellingsovereenkomst juridisch klopt (“WW-proof”), loopt de WW-uitkering geen gevaar. Het is daarom van belang dat u de vaststellingsovereenkomst door een gespecialiseerd arbeidsjurist laat controleren.

 

Voordeel van de vaststellingsovereenkomst

Het voordeel van het sluiten van een vaststellingsovereenkomst is dat het voor zowel de werkgever als de werknemer zekerheid geeft in een onzekere situatie: beide partijen weten hoe en wanneer de arbeidsovereenkomst zal eindigen, en onder welke voorwaarden. Ook geeft het rust.

Verder is het niet meer nodig een ontslagprocedure te volgen. Dit bespaart tijd, stress en juridische kosten.

Let op: Akkoord gaan met een vaststellingsovereenkomst is ALLEEN verstandig bij situatieve ziekte. Bij een “normale” ziekte moet u nooit akkoord gaan met een vaststellingsovereenkomst.

Meer over ziekte ontslag.

 

Gratis controle vaststellingsovereenkomst

Biedt uw werkgever u een vaststellingsovereenkomst aan? Wilt u weten of uw rechten zijn gewaarborgd? Laat onze arbeidsjuristen uw vaststellingsovereenkomst controleren: Gratis controle vaststellingsovereenkomst.

 

WW-uitkering na ontslag bij ziekte

Als u bij ziekte ontslag krijgt via een vaststellingsovereenkomst is het belangrijk dat u uw recht op WW behoudt. Lees verder op vaststellingsovereenkomst recht op WW-uitkering.

Check GRATIS uw vaststellings-overeenkomst

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingovereenkomst controleren.

Doe de check

Binnen 30 minuten teruggebeldBestel gratis boek Transitievergoeding

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de transitievergoeding en ontslagrecht 2020.

Gratis aanvragen

Direct juridisch advies

Een mail aan onze arbeidsjuristen is voldoende om antwoord te krijgen op uw vragen over een ontslagvergoeding.

Mail uw vraag

Hogere transitievergoeding

Ook voor u? Vraag direct advies aan onze arbeidsrechtjuristen en ontslagadvocaten.

Klik hier

Boek 'Van werk naar werk'

Dit boek is geschreven voor werknemers die boventallig zijn en binnenkort hun baan verliezen.

Gratis aanvragen

Van werk naar werk-begeleiding

Onze outplacement-coaches begeleiden u naar een nieuwe baan. Vul het aanvraagformulier in.

Formulier >>

Stuur mij de nieuwsbrief met tips

Belasting besparen

Bespaar belasting met uw transitievergoeding. Wij berekenen uw belastingvoordeel.

Direct advies

Beoordelingen

Juristen Arbeidsrecht Nederland Juristen Arbeidsrecht Nederland 0882050899 Vredehofstraat 13 3761HA Soest
Beoordeling ster 1 Beoordeling ster 2 Beoordeling ster 3 Beoordeling ster 4 Beoordeling halve ster (9.4/10)
727 beoordelingen
Bekijk alle beoordelingen