Jurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

Ontslagvergoeding of transitievergoeding besteden aan eigen bedrijf

Bestel het gratis boekje start eigen bedrijf na ontslag.Bent u van plan om een eigen bedrijf te starten? Ontvang Gratis boek start eigen bedrijf na ontslag

Gratis aanvragen

Een bruto ontslagvergoeding kunt u niet gebruiken om een eigen bedrijf op te starten. Het is wel mogelijk om de netto ontslagvergoeding te gebruiken voor ondernemerschap. Er wordt eerst belasting geheven over de ontslagvergoeding. De ontslagvergoeding wordt namelijk gezien als loon. De ontslagvergoeding wordt opgeteld bij de rest van uw inkomen. Hierdoor komt u mogelijk in het hoogste belastingtarief (49,5%).

Meer over ontslagvergoeding en belasting

 

Transitievergoeding besteden aan start eigen bedrijf

De transitievergoeding wordt ook gezien als inkomen. De bruto transitievergoeding mag u WEL gebruiken voor scholing en coaching naar een nieuwe inkomstenbron, zoals start eigen bedrijf. U kunt uw transitievergoeding dus besteden aan een cursus "start eigen zaak"of aan een coach die u begeleidt bij de start van uw eigen bedrijf. Zo leert u een ondernemingsplan op te stellen.

 

WW-uitkering tijdens start eigen bedrijf

Na ontslag heeft u recht op een WW-uitkering. Als u een eigen bedrijf wilt beginnen met behoud van WW, heeft u toestemming nodig van UWV. Dit wordt de startperiode genoemd. Om in aanmerking te komen moet u een ondernemingsplan opstellen én u moet slagen voor de ondernemerstest. Hieruit moet blijken dat uw onderneming levensvatbaar is én dat u ondernemerskwaliteiten heeft. Ook eist UWV dat u de online training “zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering” volgt.

 

Duur startperiode WW

Als u toestemming krijgt van het UWV, heeft u 26 weken GEEN sollicitatieplicht. U gaat van start met uw eigen bedrijf. U ontvangt 26 weken 29% minder WW-uitkering. U hoeft geen uren door te geven aan het UWV. Tijdens de startperiode wordt uw inkomen niet verrekend met uw WW-uitkering. De definitieve verrekening vind plaats als de belastinggegevens van uw bedrijf binnen zijn.

 

Na de startperiode WW

Na de startperiode van 26 weken moet u een keuze maken. Als u doorgaat met uw bedrijf, stopt de WW-uitkering. Wordt de onderneming gedeeltelijk voortgezet? Dan kunt u voor de overige uren een WW-uitkering krijgen. Deze uitkering is dan gebaseerd op de uren die u minder werkt in uw onderneming vergeleken met de uren bij uw ex-werkgever. Ook kunt u besluiten de onderneming te staken. Dan blijft u recht houden op een WW-uitkering. U moet dan opnieuw een WW-uitkering aanvragen. Zowel bij staking van het bedrijf als gedeeltelijke voortzetting heeft u een sollicitatieplicht.

 

Urenkorting

Behalve de startperiode kunt u ook een eigen bedrijf opstarten met urenkorting. U moet dan vanaf het begin doorgeven aan het UWV hoeveel uren u aan uw bedrijf besteedt. Als u een bedrijf start met urenkorting, dan hoeft u geen toestemming te vragen aan het UWV. U houdt wel een sollicitatieplicht  voor de uren waarvoor u een WW-uitkering ontvangt. Als u nalaat om de uren door te geven, dan heeft dit gevolgen voor uw uitkering. U krijgt tijdelijk minder of geen uitkering. Ook kunt u een boete krijgen. Als u teveel uitkering ontvangt, dan moet u naast de boete ook het bedrag terugbetalen.

 

Bestel het gratis boekje start eigen bedrijf na ontslag.Bent u van plan om een eigen bedrijf te starten? Ontvang Gratis boek start eigen bedrijf na ontslag

Gratis aanvragen

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Doe de check

Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.

Klik hier

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de vaststellingsovereenkomst en ontslag 2024.

Gratis aanvragen

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.

Mail uw vraag

Certificaat beoordelingenJuristen Arbeidsrecht Nederland heeft het excellente certificaat behaald met een 9.4!

Meer informatie