Jurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

Vaststellingsovereenkomst en nieuwe baan

Vaststellingsovereenkomst bij ontslag

Als zowel werkgever en werknemer een onderlinge wijze zoeken voor ontslag, kan het sluiten van een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst een oplossing zijn. Goed overleg voeren is dan van belang. Onder bepaalde voorwaarden -zoals het ontvangen van een transitievergoeding of ontslagvergoeding- komt er een einde aan de arbeidsovereenkomst.

 

Nieuwe baan gevonden tijdens ontslagonderhandelingen

Maar wat nu als blijkt dat u in de tussentijd al een andere baan heeft gevonden? In het geval dat de werkgever daar achter komt, kan deze stellen dat de werknemer relevante informatie heeft achtergehouden. De ontslagvergoeding of transitievergoeding – en wellicht andere (financiële) tegemoetkomingen (bijvoorbeeld: scholing, outplacement) - hadden namelijk niet door de werkgever betaald hoeven te worden, omdat de nadelige gevolgen voor de werknemer niet aanwezig blijken te zijn.

 

Dwaling omdat niet alle informatie bekend

De werkgever kan zich dan op dwaling beroepen: de werkgever zou de vaststellingsovereenkomst – bij een juiste voorstelling van zaken – niet met de werknemer hebben gesloten.

 

Bewijslast van de werkgever en de mededelingsplicht van de werknemer

De werkgever heeft dan de taak om te bewijzen dat de werknemer tijdens de onderhandelingen over de vaststellingsovereenkomst al een andere baan had gevonden, of reëel uitzicht daarop had.

De werknemer heeft richting de werkgever een mededelingsplicht, als hij of zij inmiddels een andere baan heeft gevonden, of reëel uitzicht daarop heeft.

De rechter kan desnoods beslissen of de werknemer in de onderhandelingen over de vaststellingsovereenkomst relevante informatie heeft achtergehouden, of bepaalde mededelingen had moeten doen.

 

Verantwoordelijkheid ligt vooral bij werkgever

U bent niet verplicht om de werkgever volledig op de hoogte te houden van uw sollicitatie-activiteiten. De mededelingsplicht gaat niet zover dat u spontaan de werkgever moet informeren over de fase waarin de sollicitaties zich bevonden. Indien de stand van zaken in de sollicitatieprocedure - op het moment van de onderhandelingen over het ontslag - voor de werkgever van belang is, dan moet de werkgever bij de werknemer daarover doorvragen, en kenbaar maken dat het voor de werkgever van belang is.

Anders gezegd: het is aan de werkgever om bij de werknemer op dat punt meer informatie in te winnen, voordat de vaststellingsovereenkomst wordt gesloten. Doet de werkgever dit niet, dan blijft het voor risico van de werkgever.

 

Gratis en snel controle van uw vaststellingsovereenkomst

 
 

Heeft u nog vragen of wilt u liever een arbeidsjurist spreken voordat u de documenten upload en verstuurt, bel 088 20 50 899 of mail naar info@transitievergoeding.nl.

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Doe de check

Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.

Klik hier

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de vaststellingsovereenkomst en ontslag 2024.

Gratis aanvragen

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.

Mail uw vraag

Certificaat beoordelingenJuristen Arbeidsrecht Nederland heeft het excellente certificaat behaald met een 9.4!

Meer informatie