Jurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

Situatieve ziekte

Er is sprake van situatieve arbeidsongeschiktheid als u -fysiek of mentaal- niet in staat bent om te werken vanwege de werkomstandigheden. U zou wel kunnen werken bij een andere werkgever onder andere werkomstandigheden. U bent dus medisch gezien niet ziek. Voorbeelden van situatieve arbeidsongeschiktheid zijn: het niet meer kunnen werken vanwege een arbeidsconflict met werkgever of collega's, u bent allergisch geworden voor bepaalde middelen, etc.

 

U heeft recht op -gedurende maximaal 2 jaar- loondoorbetaling, ondanks dat u niet werkt. De situatieve arbeidsongeschiktheid wordt namelijk veroorzaakt door de werkgever/ werkomstandigheden. U heeft de plicht mee te werken aan een oplossing (bijvoorbeeld het oplossen van een arbeidsconflict). Na 2 jaar kunt u worden ontslagen via UWV en stopt het loon.

 

U kunt in onderling overleg dienstverband beëindigen

Het dienstverband van een -situatief zieke- werknemer kan -eerder dan 2 jaar- worden beëindigd met wederzijds goedvinden. U ontvangt na ontslag een WW-uitkering. U bent namelijk beschikbaar om te werken bij een andere werkgever. U moet wel hersteld zijn op de ontslagdatum. U bent ook verplicht te solliciteren om uw recht op WW te behouden. De ontslag-afspraken moeten correct worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.

Meer over vaststellingsovereenkomst ziek

 

Spreekt u met uw werkgever over een vaststellingsovereenkomst bij ziekte? Vraag advies aan onze juristen.

 

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Doe de check

Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.

Klik hier

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de vaststellingsovereenkomst en ontslag 2024.

Gratis aanvragen

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.

Mail uw vraag

Certificaat beoordelingenJuristen Arbeidsrecht Nederland heeft het excellente certificaat behaald met een 9.4!

Meer informatie