Jurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

Transitievergoeding compensatie in 2025 afgebouwd

Werkgevers krijgen compensatie van de transitievergoeding die ze moeten betalen bij ontslag van een 2 jaar zieke werknemer. Vanaf 2025 geldt deze compensatie alleen voor kleine werkgevers (minder dan 25 werknemers). Grote werkgevers krijgen vanaf 2025 geen compensatie meer en moeten de transitievergoeding dus uit eigen zak betalen. Dit plan staat in het Hoofdlijnen Akkoord 2025 – 2028 van de nieuwe Regering PVV-VVD-NSC-BBB. Voor de werknemers maakt dit geen verschil. De werknemer die na 2 jaar ziekte wordt ontslagen, krijgt altijd een transitievergoeding.

Meer over transitievergoeding berekenen

 

Daarnaast hebben kleine werkgevers OOK recht op compensatie van de transitievergoeding als het bedrijf wordt beëindigd wegens ziekte of pensionering. Of indien het overlijden van de ondernemer leidt tot bedrijfsbeëindiging. In die gevallen compenseert de Overheid (UWV) de transitievergoeding.

 

Transitievergoeding bij ontslag 2 jaar zieke werknemer

Als een werknemer ziek is en arbeidsongeschikt wordt moet de werkgever loon doorbetalen. De werkgever mag de werknemer ontslaan NA 2 jaar ziekte. De werknemer heeft dan recht op een transitievergoeding. De werkgever kan compensatie aanvragen voor de betaalde transitievergoeding (vanaf 2025 dus alleen de kleine werkgever). Werkgevers moeten bij UWV de aanvraag indienen. Het doel van deze compensatieregeling is dat extra kosten voor de werkgever worden voorkomen na 2 jaar loondoorbetaling.

De volgende voorwaarden gelden:

  • Werknemer is ontslagen wegens 2 jaar ziekte
  • Werknemer heeft op grond van de wet recht op de transitievergoeding
  • Werkgever heeft de transitievergoeding daadwerkelijk betaald aan de werknemer

 

Werkgever moet deze voorwaarden aantonen bij UWV. UWV beoordeelt op grond van de aanvraag of een werkgever in aanmerking komt voor de compensatie en hoe hoog deze compensatie is. De compensatie kan niet hoger zijn dan het wettelijk vastgestelde maximum van de transitievergoeding.

Meer over vaststellingsovereenkomst na 2 jaar ziekte

 

Heeft u juridisch advies nodig?

Gratis advies jurist of bel 088 20 50 899 en spreek direct een jurist. Het eerste advies is gratis.

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Doe de check

Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.

Klik hier

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de vaststellingsovereenkomst en ontslag 2024.

Gratis aanvragen

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.

Mail uw vraag

Certificaat beoordelingenJuristen Arbeidsrecht Nederland heeft het excellente certificaat behaald met een 9.4!

Meer informatie