Jurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

Transitievergoeding, WGA en IVA

Tijdens de eerste 2 jaren ziekte van een werknemer ontvangt de werknemer salaris van de werkgever (= loondoorbetalingsverplichting van werkgever). Na 2 jaar ziekte, gaat de werknemer ziek uit dienst. De zieke werknemer zal instromen in de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) of IVA (Inkomensvoorziening volledig en duurzaam arbeidsongeschikten) en een WGA- of IVA-uitkering ontvangen. De WGA is voor werknemers die nog een verdiencapaciteit hebben, waarvan wordt verwacht dat ze middels werk een -deel- inkomen genereren. De IVA is een uitkering voor volledig en duurzaam arbeidsongeschikten die geen inkomen meer kunnen genereren. Zowel werknemers die in de WGA als werknemers die in de IVA terechtkomen, hebben recht op een transitievergoeding.

Transitievergoeding berekenen

 

Slapend dienstverband verleden tijd

Voor 2020 vroegen sommige werkgevers GEEN ontslag aan via UWV, maar hielden de werknemer slapend in dienst. Het dienstverband bleef in stand, de werknemer ontving GEEN transitievergoeding. Ook geen salaris meer, omdat hij immers een WGA of IVA-uitkering ontvangt. Theoretisch kon de werknemer weer komen werken bij de werkgever, in de praktijk gebeurde dit nooit. Een slapend dienstverband was ongunstig voor de werknemer omdat hij zijn transitievergoeding misliep. Sinds 2020 compenseert UWV de transitievergoeding als gevolg van 2 jaar ziekte. Het kost de werkgever dus niets. Daarmee zouden slapend dienstverbanden verleden tijd moeten zijn. Het kan zijn dat er nog slapend dienstverbanden bestaan. De werknemer moet dan zelf in actie komen om deze te stoppen en zijn transitievergoeding te claimen. Raadpleeg een jurist. Bel 088 20 50 899 en spreek direct een jurist.

Meer over ontslag zieke werknemer

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Doe de check

Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.

Klik hier

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de vaststellingsovereenkomst en ontslag 2024.

Gratis aanvragen

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.

Mail uw vraag

Certificaat beoordelingenJuristen Arbeidsrecht Nederland heeft het excellente certificaat behaald met een 9.4!

Meer informatie