Als werkgever de arbeidsovereenkomst met u wilt beëindigen, kan hij kiezen voor ontslag met wederzijds goedvinden. Er vindt dan geen ontslagprocedure plaats bij UWV of kantonrechter. Jullie maken afspraken die worden vastgelegd in een ‘vaststellingsovereenkomst’.
U maakt met uw werkgever afspraken over:
Om afspraken te maken voeren uw werkgever en u overleg. Met andere woorden: u onderhandelt over de vaststellingsovereenkomst, zoals de hoogte van de ontslagvergoeding. De normale regels van het overeenkomstenrecht zijn van toepassing. Dit betekent dat als de werkgever of u instemt met het voorstel van de andere partij, een beëindigingsovereenkomst (=vaststellingsovereenkomst) tot stand komt.
Het ontwerp (of ‘het concept’) van de vaststellingsovereenkomst wordt door de werkgever opgesteld. Het is vervolgens de taak van de werknemer om dit concept te (laten) controleren: staan alle gemaakte afspraken erin, klopt het juridisch? En loopt de WW-uitkering geen gevaar (is de vaststellingsovereenkomst ‘WW-proof’).
De juristen van Juristen ArbeidsRecht Nederland kunnen u helpen en juridisch bijstaan. Lees over de rol van de jurist bij de vaststellingsovereenkomst.
Het is mogelijk dat u toch niet instemt met het ontslag, bijvoorbeeld omdat u ontevreden bent over de gemaakte afspraken, of dat het toch nadelig is.
U heeft dan het recht om door middel van een schriftelijke verklaring de vaststellingsovereenkomst te ontbinden. Dit moet binnen 14 dagen na het sluiten van de vaststellingsovereenkomst.
Wilt u weten of uw vaststellingsovereenkomst juist is opgesteld door uw werkgever? Laat onze arbeidsjuristen uw vaststellingsovereenkomst beoordelen:
Heeft u nog vragen of wilt u liever een arbeidsjurist spreken voordat u de documenten upload en verstuurt, bel 088 20 50 899 of mail naar info@transitievergoeding.nl.
Meer over vaststellingsovereenkomst.
Hoe ziet een vaststellingsovereenkomst eruit? Zie voorbeeld vaststellingsovereenkomst.
Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.
Ook voor u? Vraag direct advies aan onze arbeidsrechtjuristen en ontslagadvocaten.
Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.