1 januari 2020 is de ingangsdatum van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (Wab) met betrekking tot de transitievergoeding. Er zijn veel vragen over de transitievergoeding zoals wanneer u nu eigenlijk recht heeft op een transitievergoeding, bijvoorbeeld bij een tijdelijk contract.
Werknemers met een tijdelijk contract hebben recht op transitievergoeding
Ook werknemers met een tijdelijke arbeidsovereenkomst hebben recht op een transitievergoeding. Om recht te hebben op een transitievergoeding maakt het dus niet uit of het contract van rechtswege wordt beëindigd (= tijdelijk contract) of dat de werkgever de arbeidsovereenkomst opzegt via het UWV of ontbindt bij de kantonrechter.
Besteden transitievergoeding voor outplacement of scholing
Een transitievergoeding bij het einde van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kunt u gebruiken worden voor outplacement of omscholing. Altijd geldt dat u vrij bent om te bepalen hoe u de transitievergoeding besteedt. Als u ervoor kiest het 'transitiebudget' te laten uitbetalen (en dus geen gebruik maakt van bijvoorbeeld outplacement) dient u belasting over het bedrag te betalen. Meer over belasting betalen transitievergoeding.
Werkgever betaalt transitievergoeding niet?
In dat geval moet u zelf actie ondernemen. U kunt uw (voormalig) werkgever zelf aanschrijven of een jurist inschakelen die de transitievergoeding voor u opeist.
Meer over opeisen transitievergoeding.
Hoogte transitievergoeding: 1/3 maand per gewerkt jaar
Als uw 1-jaarcontract NIET verlengd wordt, ontvangt u dus 1/3 maandsalaris als transitievergoeding. Wilt u weten hoe hoog de transitievergoeding is waar u recht op heeft? Meer over transitievergoeding berekenen.
Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.
Ook voor u? Vraag direct advies aan onze arbeidsrechtjuristen en ontslagadvocaten.
Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.