Jurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

WWZ en transitievergoeding

Voor ingang van de WWZ (Wet Werk en Zekerheid) op 1 juli 2015 had een werknemer geen wettelijke aanspraak op een ontslagvergoeding. De kantonrechter kon de werkgever wel opdragen een ontslagvergoeding te betalen. De kantonrechter gebruikte hierbij de kantonrechtersformule. Als ontslag onderling geregeld wordt, dit is ontslag met wederzijds goedvinden, dan kan er een ontslagvergoeding uitonderhandeld worden. Deze vergoeding is meestal gebaseerd op de transitievergoeding. Bij sociaal plannen wordt meestal de transitievergoeding gebruikt, maar soms ook de oude -hogere- kantonrechtersformule.

 

Transitievergoeding: wettelijk recht

Met de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) maken werknemers wettelijk aanspraak op een ontslagvergoeding, dit is de transitievergoeding. In 2020 (bij ingang van Wet Arbeidsmarkt in Balans) heeft de werknemer vanaf de eerste dag in dienst recht op de transitievergoeding wanneer het arbeidscontract wordt ontbonden door de werkgever.

Op 1 januari 2020 wordt de WWZ vervangen door de Wet Arbeidsmarkt in Balans (Wab). Meer over Wet Arbeidsmarkt in Balans

transitievergoeding berekenen

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Doe de check

Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.

Klik hier

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de vaststellingsovereenkomst en ontslag 2024.

Gratis aanvragen

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.

Mail uw vraag

Certificaat beoordelingenJuristen Arbeidsrecht Nederland heeft het excellente certificaat behaald met een 9.4!

Meer informatie