Jurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB): Lagere transitievergoeding, ontslag kantonrechter eenvoudiger

Lagere transitievergoeding vanaf 2020

Voor elk jaar dienstverband langer dan 10 jaar ontvangt een ontslagen werknemer nu ½ maand transitievergoeding. Dat wordt volgens de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) teruggebracht naar een derde maandsalaris. Voor de eerste 10 dienstjaren ontvangt een ontslagen werknemer nu ook al een derde maandsalaris per gewerkt jaar. Dat blijft gelijk. Vooral 50-plussers gaan er in het nieuwe ontslagrecht op achteruit. In 2019 ontvangen 50-plussers NOG een hogere transitievergoeding na 10 dienstjaren, namelijk 1 maand per dienstjaar. Vanaf 2020 is er geen uitzondering meer voor 50-plussers en ontvangen zij een derde maandsalaris per gewerkt jaar.

  

Tweede wijziging: transitievergoeding al vanaf eerste dag dienstverband

Volgens de huidige ontslagwet ontvangen werknemers pas een transitievergoeding na 2 jaar dienstverband. In het nieuwe ontslagrecht krijgen werknemers vanaf de start van hun arbeidsovereenkomst de transitievergoeding.

Transitievergoeding berekenen (volgens de huidige 2019 transitievergoeding-formule)

  

Ontslag via kantonrechter wordt eenvoudiger, ontslagvergoeding mogelijk 50% hoger

Volgens de Overheid is ontslag via de kantonrechter in bepaalde situaties onnodig moeilijk. De kantonrechter moet ontslag toetsen op basis van 1 afzonderlijke ontslagreden. Er zijn 8 ontslagredenen, waaronder disfunctioneren, verwijtbaar handelen, verstoorde arbeidsrelatie, etc. Als de kantonrechter GEEN akkoord voor ontslag geeft blijft de werknemer in dienst. Vanaf 2020 is mogelijk dat meerdere redenen GEZAMENLIJK voldoende zijn voor ontslag (bijvoorbeeld disfunctioneren in combinatie met een verstoorde arbeidsrelatie). In die “combinatie”-gevallen mag de kantonrechter het ontslag toestaan waar dat nu niet mogelijk is. Als financiele compensatie voor het ontslag kan de rechter een extra ontslagvergoeding toekennen van maximaal 50% van de transitievergoeding (bovenop de reeds bestaande transitievergoeding).

Meer over ontslag kantonrechter

 

Ingangsdatum nieuwe ontslagwet 1 januari 2020

Deze ontslagplannen staan in de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). De Tweede Kamer en Eerste Kamer zijn akkoord, zodat de WAB ingaat op 1 januari 2020.

 

Wilt u meer weten over ontslagrecht?

Bestel gratis boekje “ontslag en transitievergoeding 2019” van Juristen ArbeidsRecht Nederland. Heeft u zelf te maken met ontslag? Bel Juristen ArbeidsRecht Nederland op 088 20 50 899. U krijgt meteen een jurist aan de lijn.

 

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Doe de check

Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.

Klik hier

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de vaststellingsovereenkomst en ontslag 2024.

Gratis aanvragen

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.

Mail uw vraag

Certificaat beoordelingenJuristen Arbeidsrecht Nederland heeft het excellente certificaat behaald met een 9.4!

Meer informatie