Jurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

Grensoverschrijdend gedrag: geen ontslag op staande voet, wel transitievergoeding

Werknemer wordt op staande voet ontslagen. Er ligt een te lange periode tussen de eerste waarschuwingen en het ontslag op staande voet. Door deze “vertraging” is het ontslag op staande voet niet rechtsgeldig. Een arbeidscontract kan door een werkgever onmiddellijk worden beëindigd, op voorwaarde dat:

  • Er een dringende reden is
  • Die direct wordt meegedeeld

 

Eerst ontslag via vaststellingsovereenkomst, daarna ontslag staande voet

Werknemer is 20 jaar werkzaam en geeft trainingen over onder meer gevaarlijke gassen. Tijdens deze trainingen doet werknemer grensoverschrijdende uitlatingen, waarop hij informeel wordt aangesproken. Later ontvangt hij 2 officiële waarschuwingen voor ongepast gedrag tijdens trainingen.

 

Nog later wordt door een klant geklaagd dat de trainer ongepaste opmerkingen maakt over joden, gas en Parkinson. De werkgever kiest voor ontslag via een vaststellingsovereenkomst. Met ontslag via een vaststellingsovereenkomst wordt ontslag onderling overeengekomen, waarbij werknemer een transitievergoeding ontvangt (anders gaat werknemer niet akkoord).

Meer over ontslag via vaststellingsovereenkomst

 

In de vaststellingsovereenkomst staat een onjuiste datum dan die waarop de overeenstemming wordt bereikt. Kort erna komen er nog 2 gevallen ongepast gedrag naar voren en voordat de werknemer zich kan beroepen op zijn herroepingsrecht in de vaststellingsovereenkomst, krijgt hij ontslag op staande voet.

Meer over vaststellingsovereenkomst herroepingsrecht

 

Ontslag op staande voet is ongegrond, aldus kantonrechter

Werknemer vecht het ontslag op staande voet aan bij de rechter. De kantonrechter oordeelt dat het ontslag niet geldig is. De werkgever heeft niet genoeg duidelijk gemaakt dat het gedrag zou kunnen leiden tot ontslag. Aan de werknemer wordt een transitievergoeding, extra ontslagvergoeding en vergoeding voor juridische kosten toegekend. Bij ontslag op staande voet zou werknemer geen enkele vergoeding ontvangen.

Meer over juridische kosten ontslag

  

Dreigt voor u ontslag?

Neem contact op met Juristen ArbeidsRecht Nederland via 088 20 50 899. U spreekt onmiddellijk een jurist. Of mail info@transitievergoeding.nl.

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Doe de check

Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.

Klik hier

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de vaststellingsovereenkomst en ontslag 2024.

Gratis aanvragen

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.

Mail uw vraag

Certificaat beoordelingenJuristen Arbeidsrecht Nederland heeft het excellente certificaat behaald met een 9.4!

Meer informatie