Arbeidsjurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

Ziekmelden of niet

Sommige werknemers melden zich ziek om de werkgever onder druk te zetten. Dat helpt meestal niet, omdat u snel een oproep van de bedrijfsarts krijgt. De bedrijfsarts zal oordelen dat u niet ziek bent en u zult weer aan het werk moeten.

 

Ziek als gevolg van het arbeidsconflict: situatieve arbeidsongeschiktheid

Het kan ook zijn dat het arbeidsconflict invloed heeft op uw fysieke gesteldheid. U wordt letterlijk ziek of overspannen van het werk. Dit heet situatieve arbeidsongeschiktheid. De situatie maakt u ziek (=arbeidsongeschikt). U bent medisch niet ziek. U zou wel ergens anders kunnen werken in een andere werksituatie, eventueel bij een andere werkgever.

 

U bent verplicht mee te werken aan oplossen arbeidsconflict

Bij situatieve arbeidsongeschiktheid heeft u recht op -maximaal- 2 jaar loondoorbetaling, ondanks niet werken. De situatieve arbeidsongeschiktheid wordt namelijk veroorzaakt door de werkgever. U heeft de plicht mee te werken aan het oplossen van het arbeidsconflict. Na 2 jaar kunt u worden ontslagen via UWV. U ontvangt na ontslag een transitievergoeding en WW (ervan uitgaande dat u beschikbaar bent om te werken bij een andere werkgever). 

 

Eerder ontslag in onderling overleg is mogelijk

Het dienstverband kan -eerder dan 2 jaar- worden beëindigd in onderling overleg. Als u beschikbaar bent om te werken bij een andere werkgever, ontvangt u een WW-uitkering. U moet wel hersteld zijn op de ontslagdatum. U bent ook verplicht te solliciteren om uw recht op WW te behouden. De ontslag-afspraken moeten correct worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Meer over arbeidsconflict ontslag via vaststellingsovereenkomst.

  

Medisch WEL ziek door arbeidsconflict

Bij situatieve arbeidsongeschiktheid zoals boven beschreven bent u medisch niet ziek. Het komt ook voor dat u medisch echt ziek wordt door het arbeidsconflict. De ziekte is vaak mentaal, bijvoorbeeld een depressie of burn-out. U kunt NIET werken bij uw huidige werkgever, maar ook NIET bij een andere werkgever. In dat geval moet u NOOIT meewerken aan ontslag in onderling overleg. U mag namelijk de eerste 2 jaar niet ontslagen worden en u moet 2 jaar lang uw loon blijven ontvangen. Tijdens de 2 jaar ziekte moet u meewerken aan reintegratie-activiteiten. Dit re-integratieplan wordt afgesproken tussen u, de bedrijfsarts en uw werkgever.  

 

Heeft u te maken met een arbeidsconflict?

Raadpleeg direct een jurist van Juristen ArbeidsRecht Nederland. Bel 088 20 50 899. Het eerste advies is gratis. Direct hulp arbeidsconflict.

Check GRATIS uw vaststellings-overeenkomst

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingovereenkomst controleren.

Doe de check

Binnen 30 minuten teruggebeldBestel gratis boek Transitievergoeding

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de transitievergoeding en ontslagrecht 2021.

Gratis aanvragen

Hogere transitievergoeding

Ook voor u? Vraag direct advies aan onze arbeidsrechtjuristen en ontslagadvocaten.

Klik hier

Direct advies

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag en ontslagvergoeding.

Mail uw vraag

UWV ontslag beoordelen

Laat uw UWV-ontslagprocedure door onze juristen beoordelen.

Gratis analyse

Hulp bij ontslag kantonrechter

Onze juristen helpen u. Schat uw kansen bij de kantonrechter in.

Gratis analyse

Beoordelingen