De arbeidsrelatie tussen u en uw werkgever kan lange tijd goed gaan, maar er kunnen zich ook problemen voordoen. Deze problemen kunnen leiden tot ontslag. De meeste ontslagen worden tegenwoordig -onderling- geregeld via een vaststellingsovereenkomst.
De werkgever doet u een ontslagvoorstel. De werkgever vraagt aan u medewerking om de arbeidsovereenkomst op een bepaalde datum onder bepaalde voorwaarden te beëindigen. Het doel is om - op rechtsgeldige wijze - de arbeidsovereenkomst te beëindigen en uw WW-uitkering veilig te stellen. Dit heet ontslag met wederzijds goedvinden.
In de praktijk onderhandelen partijen met elkaar over de inhoud van de vaststellingsovereenkomst. Een hekel punt is de ontslagvergoeding. Zodra partijen het met elkaar eens zijn, worden de afspraken in de vaststellingsovereenkomst schriftelijk neergelegd.
De ‘kantonrechtersformule’ wordt NIET meer gebruikt door kantonrechters. Deze formule is ooit bedacht door de ‘Kring van Kantonrechters’, en berekende vóór 2015 de ontslagvergoeding bij ontslag via de kantonrechter. Let op: de kantonrechtersformule mag nog steeds worden gebruikt bij ontslag via een vaststellingsovereenkomst. De kantonrechtersformule bedraagt een halve, een, 1,5 of 2 maanden per gewerkt jaar.
Als u tegenwoordig via de kantonrechter ontslagen wordt, ontvangt u de transitievergoeding. Deze is veel lager dan de kantonrechtersformule.
De transitievergoeding wordt bepaald door het aantal dienstjaren. U ontvangt 1/3 maandsalaris voor elk jaar dienstverband. De transitievergoeding is gemaximeerd op € 89.000,- of een jaarsalaris als dat hoger is.
De transitievergoeding is (veel) lager dan de kantonrechtersformule. Bij het onderhandelen over ontslag middels een vaststellingsovereenkomst kan een jurist -mogelijk- inzetten op de kantonrechtersformule. De werkgever zal inzetten op de transitievergoeding. De uitkomst is het resultaat van de onderhandelingen. Het hangt af van de onderhandelingskwaliteiten van de jurist welke ontslagvergoeding u ontvangt.
In het geval uw werkgever met u wenst te onderhandelen over de vaststellingsovereenkomst, is het verstandig Juristen ArbeidsRecht Nederland in te schakelen. Bel 088 20 50 899 of direct juridisch advies.
Heeft u al een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Wilt u een hogere ontslagvergoeding? Laat onze arbeidsjuristen uw vaststellingsovereenkomst controleren:
Heeft u nog vragen of wilt u liever een arbeidsjurist spreken voordat u de documenten upload en verstuurt, bel 088 20 50 899 of mail naar info@transitievergoeding.nl.
Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.
Ook voor u? Vraag direct advies aan onze arbeidsrechtjuristen en ontslagadvocaten.
Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.