Arbeidsjurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

U bent ziek en uw werkgever wilt u ontslaan: wat nu?

Welke bescherming en zekerheid u heeft, hangt af van uw situatie. Er zijn 4 situaties:

1. Ziek in de eerste 2 ziektejaren: ontslagbescherming

U geniet ontslagbescherming. Uw werkgever mag u niet ontslaan. Uw werkgever moet uw salaris doorbetalen. U moet meewerken aan re-integratie om terug te keren naar uw werk (bij uw huidige werkgever OF een andere werkgever). Het is ZEER onverstandig om mee te werken aan ontslag met wederzijds goedvinden via een vaststellingsovereenkomst.

Meer over ziekte en ontslag

  

2. Ziek in de eerste 2 jaar ALS GEVOLG VAN een arbeidsconflict

Als de ziekte een gevolg is van een arbeidsconflict is de situatie anders. U bent TE ziek om bij uw huidige werkgever te werken, echter u kunt WEL werken bij een andere werkgever. In deze situatie kunt u WEL meewerken aan ontslag met wederzijds goedvinden. Laat u adviseren en schakel onze juristen in. Bel 088 20 50 899 en spreek direct een jurist.

Meer over ziekte en ontslag wederzijds goedvinden

Meer over arbeidsconflict en ontslag

 

3. Na 2 jaar ziekte: ontslag via UWV

Na 2 jaar ziekte, mag uw werkgever u ontslaan via UWV. Als uw werkgever aan zijn re-integratieverplichtingen heeft voldaan, zal het UWV-toestemming geven. U ontvangt een WIA-uitkering + u heeft recht op een transitievergoeding. Sommige werkgevers willen de transitievergoeding niet betalen en houden werknemers slapend in dienst. Dit is onwenselijk en daarom heeft de overheid maatregelen getroffen.

 

4. Na 2 jaar ziekte: geen ontslag, maar slapend dienstverband

Om werkgevers tegemoet te komen die een transitievergoeding moeten betalen aan zieke werknemers verandert de Overheid de regels. De transitievergoeding wordt gecompenseerd door de overheid. Dit is ingegaan per 2020, met terugwerkende kracht vanaf 2015. Het kost de werkgever dus niets. Omdat dit nieuwe wetgeving is, zijn werkgevers hier nog niet op ingesteld. Als u in een slapend dienstverband zit, moet u zelf aankloppen bij uw werkgever om de transitievergoeding te claimen. Onze juristen kunnen u daarbij helpen. Dit kost u niets. U betaalt alleen als wij succesvol de vergoeding claimen. Bel 088 20 50 899 of direct advies jurist.

Meer over slapend dienstverband

 

GRATIS check van uw vaststellingsovereenkomst

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Doe de check

Bestel gratis boek vaststellingsovereenkomst

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de vaststellings-overeenkomst en ontslag 2023.


Gratis aanvragen

Hogere transitievergoeding

Ook voor u? Vraag direct advies aan onze arbeidsrechtjuristen en ontslagadvocaten.

Klik hier

Direct advies

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.

Mail uw vraag

Beoordelingen

Klanttevredenheid

Certificaat beoordelingenJuristen Arbeidsrecht Nederland heeft het excellente certificaat behaald met een 9.4!

Meer informatie