Jurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

Onterecht ontslag op staande voet voorbeeld

Ontslag op staande voet is vaak onterecht. Onderstaand voorbeeld toont dit aan.

Kassamedewerker Carla werkt al 20 jaar bij een supermarkt. Binnen het bedrijf is het een ongeschreven regel dat bij een werkdag van 9 uur de medewerker een lunch van 5,- uit de schappen mag pakken. Dit geldt al jaren en gaat op basis van goed vertrouwen. Sinds 4 weken is er een nieuwe bedrijfsleider. Tijdens de lunch vraagt de nieuwe bedrijfsleider aan Carla of hij de bon mag zien als bewijs dat zij haar lunch betaald heeft. Carla geeft aan dat zij niet betaald heeft omdat zij die dag 9 uur werkt. Carla wordt op staande voet ontslagen wegens diefstal.

 

Dringende reden voor ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet mag gegeven worden bij een ernstige misdraging van de werknemer. De wet noemt een aantal dringende reden voor ontslag op staande voet, zoals mishandeling en bedreiging. Hoewel diefstal in de meeste gevallen ook tot ontslag op staande voet leidt, zijn er situaties denkbaar waarin geen sprake is van diefstal. Het voorbeeld van Carla is er zo één. Het ontslag op staande voet is onterecht.

 

Wat kan Carla doen?

1. Berusten in het ontslag. Dat is zeer ongunstig, want Carla heeft geen recht op WW en moet dus bijstand aanvragen. Carla ontvangt ook geen transitievergoeding. Dit moet Carla dus zeker NIET doen

 

2. Het ontslag aanvechten bij de kantonrechter. Carla kan vorderen dat haar arbeidsovereenkomst hersteld moet worden OF ontbonden wordt met een transitievergoeding (en recht op een WW-uitkering). Als de kantonrechter oordeelt dat de arbeidsovereenkomst hersteld moet worden, blijft Carla in dienst en moet de werkgever achterstallig loon betalen.  

  

Heeft u te maken met ontslag op staande voet?

Laat onze arbeidsjuristen beoordelen of dit terecht is. Vraag direct advies arbeidsjurist of bel 088 20 50 899

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Doe de check

Bel mij terugBestel het gratis boek 'Transitievergoeding' 2023Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de vaststellingsovereenkomst en ontslag 2024.

Gratis aanvragen

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.

Mail uw vraag

Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.

Klik hier

Dit boek is geschreven voor werknemers die boventallig zijn en binnenkort hun baan verliezen.

Gratis aanvragen

Onze outplacement-coaches begeleiden u naar een nieuwe baan. Vul het aanvraagformulier in.

Formulier >>

Stuur mij de nieuwsbrief met tips

Bespaar belasting met uw transitievergoeding. Wij berekenen uw belastingvoordeel.

Direct advies

Beoordelingen