Jurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

Ontslag op staande voet en WW-uitkering

Als u WW aanvraagt dan onderzoekt het UWV of het ontslag uw eigen schuld is. Dit wordt ook wel ‘verwijtbaar werkloos’ genoemd. Als u op staande voet ontslagen bent, wordt uw WW-uitkering geweigerd door UWV. 

Soms worden er na een ontslag op staande voet toch onderlinge afspraken gemaakt tussen werkgever en werknemer met als doel het krijgen van een WW-uitkering. De afspraken worden beschreven in een vaststellingsovereenkomst. Daarmee krijgt u toch recht op een WW-uitkering.

Meer over vaststellingsovereenkomst en recht op WW

 

Ontslag op staande voet ongeldig: toch een WW-uitkering

Als uw werkgever vasthoudt aan het ontslag op staande voet, kunt u maar 1 ding doen: naar de rechter. In onderstaande casus krijgt de ontslagen werkneemster gelijk van de rechter en ontvangt alsnog een WW-uitkering. Werkneemster is werkzaam in de Zorg als persoonlijke begeleider van een man met een verstandelijke beperking. Het gaat fout als de man zich opdringt. De begeleidster bespreekt dit met haar werkgever. Toch laat ze zich verleiden tot contact met haar cliënt via sociale media, waaruit blijkt dat sprake is van verliefdheid. De werkgever verwijt de begeleidster grensoverschrijdend gedrag. Ze had afstand moeten houden. Werkneemster erkent over de schreef te zijn gegaan. De werkgever grijpt rigoureus in en geeft ontslag op staande voet. Dit betekent dat ze verwijtbaar is aan het ontslag en dus van UWV geen WW-uitkering zal ontvangen.

 

Werkneemster schakelt jurist in, vecht het ontslag aan en wint

De werkneemster gaat in verweer tegen het ontslag op staande voet. Het gerechtshof oordeelt dat de cliënt is begonnen met ongewenst gedrag. Ook heeft haar werkgever verzuimd haar gerichte scholing op het gebied van intensieve zorg te geven. Ook krijgt werkneemster onvoldoende begeleiding en richtlijnen van de zorginstelling. De werkgever had haar niet op staande voet mogen ontslaan. De werkneemster heeft dus toch recht op een WW-uitkering. Omdat werkneemster en werkgever erkennen dat voortzetting van het dienstverband niet productief is, gaan ze uit elkaar. De werkneemster ontvangt een transitievergoeding en extra ontslagvergoeding.  

 

Reageer snel op een ontslag op staande voet

Als uw werkgever u ontslag op staande voet geeft, is belangrijk dat u adequaat reageert. Ontslag op staande voet heeft grote gevolgen, zoals het verlies van WW. Kom dus snel in actie als u ontslag op staande voet krijgt! Bel 088 20 50 899 en spreek direct een jurist.

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Doe de check

Bel mij terugBestel het gratis boek 'Transitievergoeding' 2023Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de vaststellingsovereenkomst en ontslag 2024.

Gratis aanvragen

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.

Mail uw vraag

Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.

Klik hier

Dit boek is geschreven voor werknemers die boventallig zijn en binnenkort hun baan verliezen.

Gratis aanvragen

Onze outplacement-coaches begeleiden u naar een nieuwe baan. Vul het aanvraagformulier in.

Formulier >>

Stuur mij de nieuwsbrief met tips

Bespaar belasting met uw transitievergoeding. Wij berekenen uw belastingvoordeel.

Direct advies

Beoordelingen