Jurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

Lager inkomen door transitiebudget

Het omzetten van de huidige ontslagvergoeding in een transitiebudget voor scholing en outplacement zorgt voor een forse inkomensverlaging. Dat betekent dat de inkomenszekerheid van werknemers  die tussen twee banen zitten, wegvalt. Stel dat een werknemer van 45 jaar oud met een bruto inkomen van € 40.000,- en een dienstverband van 10 jaar zijn baan kwijtraakt. Deze persoon kan in de huidige situatie een ontslagvergoeding verwachten van 10 maandsalarissen om zijn inkomenstekort aan te vullen. In de toekomst zal hij een transitiebudget ontvangen van 4 maanden, dat hij niet mag gebruiken voor het aanvulling van zijn lagere inkomen. Dit betekent dat mensen die een eigen huis hebben, weinig spaargeld of andere reserves hebben,  een enorme inkomensval te verwerken krijgen. Mensen krijgen de tijd niet meer om hun uitgavenpatroon aan te passen.

13 Reacties

Marius Winter
november 22, 2012 13:06
1
Helemaal mee eens; Bovendien wordt ook de WW uitkering ingekort en in het tweede jaar fors verlaagd. Mensen die ontslagen worden, raken financieel zwaar gedupeerd als de kabinetsplannen doorgaan
Peter van de Bunt
november 27, 2012 16:49
2
Mensen die op een laat tijdstip worden geconfronteerd met een aanstaand ontslag lopen inderdaad een groot risico op een inkomensterugval. Daarom een oproep aan alle werkgevers: wees snel met de aankondiging van een aanstaand ontslag: een gewaarschuwd mens telt voor twee!
Vladi Koselka
november 28, 2012 18:32
1.2
Zsm informeren betekent wel langer een gedemotiveerde arbeidskracht in dienst hebben.
Marius Winter
november 30, 2012 10:23
2.2
Blijft het probleem dat er te weinig banen zijn voor 50-plussers. Je kunt goed voorbereid zijn en jezelf tijdig gaan omscholen, dat is nog geen garantie voor het vinden van een baan na ontslag. Mee eens dat tijdige melding de mensen de kans geeft zich voor te gaan bereiden op het ontslag
Joop van Unen
november 28, 2012 21:51
3
Waarom wordt met het transitiebudget geen rekening gehouden met je leeftijd? de kans dat een jongere opnieuw een baan vindt is toch groter dan iemand van bijvoorbeeld boven de 45
Marius Winter
november 29, 2012 15:34
1.3
Joop, dat klopt; De kantonrechtersformule houdt ook rekening met de leeftijd. Dat is niet voor niets. Voor ouderen duurt het veel langer dat ze een nieuwe baan vinden en als ze een nieuwe baan vinden is het salaris vaak lager dan daarvoor.
R Koster
maart 01, 2013 13:54
4
Het financiele leed zal niet te overzien zijn. Werkgevers zien hun kans schoon om "goedkoop "van hun ouderen af te komen. Deze mensen hebben in 9 v de 10 gevallen een eigen huis . Voorheen konden zij het veelal een tijdje uitzingen met de oude ontslagvergoeding. Nu wordt de financiele vergoeding ontnomen, moet het huis verkocht worden op een stagnerende woningmarkt waar het huis veel minder waard is geworden. Dus komt er na het verhuizen ook nog restschuld (vr de rest v j leven) Bedankt!
Hein
december 20, 2013 17:30
5
Ik ben ruim 34 jaar werkzaam voor dezelfde baas en heb nog een toekomst tot 2020 bij dezelfde baas. Wat daarna komt is geheel onzeker. Mocht ik na 2020 geen werk meer hebben dan sta ik dus met 41 dienstjaren en 57 jarige leeftijd op straat. Dan ben ik dus met zo'n mooie regeling goed genaaid om het maar grof te zeggen. Of ik moet al een ambtenaartje, commissarisje, of een of andere hoge pief zijn dan is het kassa. Wat mij betrefd mochten ze de wachtgeldregeling voor deze gasten wel afschaffen.
Hein
december 20, 2013 17:35
6
Want deze is echt absurd. Deze gasten werken misschien een paar jaartjes en zitten er na ontslag een stuk beter bij, hebben geen sollicitatieplicht en krijgen eventueel inkomensverlies bij een nieuwe baan aangevuld. Verder zie ik me niet meer omscholen als ik rond de 60 jaar ben want weet bij voorbaat dat ik toch niet meer aan de bak kom. Vadertje staat gaat het alleen om mijn ontslagvergoeding die ze dan via een andere slinkse wijze alsnog binnenpikken.
Hein
december 20, 2013 17:40
7
en daar heb ik me dan 41 jaar voor uit de naad gewerkt.Onze regering heeft meer respect voor ambtenaartjes die na 3 a 4 jaar zelf ontslag pakken en genieten van een mooie wachtgeldregeling dan voor mensen die lange jaren bij een baas hebben gewerkt, vervolgens aldaar gedumpt worden en nog een trap nakrijgen van vadertje staat. SCHANDALIG ZOIETS. Een corrupte boevenbende in het.
Hein
december 20, 2013 17:45
8
Ik heb al jaren geen vertrouwen meer in onze politiek. Deze breken alles alleen maar af en proberen via allerlei methodes en manieren aan geld te komen. Het wordt tijd dat de bevolking eens wakker wordt en aangeeft dat het nu maar eens afgelopen moet zijn met deze praktijken. Want dit loopt de spuigaten uit.
Wil
december 27, 2013 17:40
9
Deze regeling is gewoon weg kort de bocht opgesteld door iemand die zelf niet eens in de regering zit en die denkt dat oudere makkelijk aan een baan kunnen komen door omscholing. Deze man vergeet echter dat men naast kennis ook de ervaring met die kennis wil hebben. Kortom dit gaat niet werken. Wat betreft de absurde regelingen die er nog bestaan voor bepaalde werkgroepen zoals wachtgeld of eigen regels zoals binnen Universiteiten, die moeten gelijk worden afgeschaft.
Wil
december 27, 2013 17:43
10
Wachtgeld moet stoppen. De politicus zal ook gehouden moeten worden aan het maximale dagloon en de periodes gerelateerd aan het werkverleden. Als dat wordt toegepast zal de regel snel veranderen, maar beter dan zullen er tonnen op jaarbasis bespaart kunnen worden.

Reageer

Annuleren

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Doe de check

Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.

Klik hier

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de vaststellingsovereenkomst en ontslag 2024.

Gratis aanvragen

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.

Mail uw vraag

Certificaat beoordelingenJuristen Arbeidsrecht Nederland heeft het excellente certificaat behaald met een 9.4!

Meer informatie