Arbeidsjurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899

Ontslag met wederzijds goedvinden anno 2017

De Wet Werk en Zekerheid heeft het ontslagrecht veranderd. Juristen ArbeidsRecht Nederland legt de wet in begrijpelijke taal uit op deze website. Een grote wijziging is de lagere transitievergoeding ten opzichte van de kantonrechtersformule. Test onze berekentool: bereken transitievergoeding versus kantonrechtersformule. Bestel ons boekje “transitievergoeding” via bestel gratis boekje transitievergoeding.

 

Ontslag via UWV, kantonrechter of in onderling overleg

Werkgever mag niet zelf zijn ontslag-route kiezen als hij werknemers wilt ontslaan via UWV of kantonrechter. Bedrijfseconomisch ontslag moet via de ontslagprocedure van UWV lopen. Ontslagen op basis van disfunctioneren en conflict moet de werkgever via de kantonrechter laten lopen. Als 3e optie kan de werkgever ook kiezen voor ontslag met wederzijds goedvinden.  

 

Ontslag met wederzijds goedvinden

De meeste ontslagen worden nog steeds in onderling overleg geregeld tussen werkgever en werknemer. Dit heet ontslag met wederzijds goedvinden. Dit komt veel vaker voor dan ontslag via UWV of de kantonrechter. Bij ontslag in onderling overleg komt UWV of de kantonrechter er niet aan te pas. De werknemer gaat natuurlijk alleen akkoord met ontslag als hij/ zij financieel gecompenseerd wordt en zijn rechten gewaarborgd worden.

 

Welke rechten zijn voor u belangrijk

Ontslagvergoeding. U heeft geen automatisch recht op een ontslagvergoeding. Echter, als ontslag via UWV of de kantonrechter zou lopen, zou uw werkgever (minimaal) de transitievergoeding aan u moeten betalen. Bovendien loopt de werkgever bij de ontslag-route via UWV en kantonrechter het risico dat het ontslag niet gehonoreerd wordt. Dat risico zal hij willen afkopen via een hogere ontslagvergoeding.

 

WW-uitkering. Bij ontslag heeft u recht op een WW-uitkering. UWV die de WW-uitkeringen verstrekt moet wel zeker weten dat u onvrijwillig ontslagen bent en niet zelf (deels) schuldig aan het ontslag. Dan krijgt u namelijk geen WW-uitkering.

 

Opzegtermijn. Uw werkgever moet een opzegtermijn hanteren. Dit is de periode waarin u in dienst blijft en dus salaris ontvangt. Bijvoorbeeld: als u 6 jaar gewerkt heeft bij uw werkgever, is de wettelijke opzegtermijn 2 maanden. U kunt in de tussentijd vrijgesteld worden van werk.

 

Eindafrekening. Als u halverwege het jaar ontslagen wordt, heeft u vakantiedagen en vakantiegeld opgebouwd. Dat is uw geld. De bedragen moeten kloppen en moeten tijdig uitbetaald worden bij de eindafrekening.

Vaststellingsovereenkomst legt uw rechten schriftelijk vast

Uw rechten moeten worden gewaarborgd en schriftelijk worden vastgeld in een vaststellingsovereenkomst. De werkgever legt een vaststellingsovereenkomst voor aan de werknemer als men er onderling uit wilt komen. Dit is dan de start van de onderhandelingen tussen werkgever en werknemer. Er zit vaak meer in het vat. Onze arbeidsjuristen controleren uw vaststellingsovereenkomst en voeren onderhandelingen voor een beter resultaat.

 

Gratis controle van uw vaststellingsovereenkomst

Laat onze arbeidsjuristen uw vaststellingsovereenkomst controleren. Onze juristen beoordelen of de vaststellingsovereenkomst juridisch correct is, of het recht op een WW-uitkering is veiliggesteld, of de ontslagvergoeding hoog genoeg is en al uw rechten gewaarborgd zijn. Gratis controle vaststellingsovereenkomst

 

Ook kunnen onze arbeidsjuristen onderhandelingen voor u voeren om een beter resultaat in de wacht te slepen.

 

Lees over onze werkwijze en prijzen of vraag direct advies aan een arbeidsjurist. U kunt ook bellen naar 088-20 50 899

Check GRATIS uw vaststellings-overeenkomst

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingovereenkomst controleren.

Doe de check

Bel mij terug

Vul uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u binnen 30 minuten terugBestel gratis boek Transitievergoeding

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de transitievergoeding en ontslagrecht 2017.

Gratis aanvragen

Direct juridisch advies

Een mail aan onze arbeidsjuristen is voldoende om antwoord te krijgen op uw vragen over een ontslagvergoeding.

Mail uw vraag

Hogere transitievergoeding

Ook voor u? Vraag direct advies aan onze arbeidsrechtjuristen en ontslagadvocaten.

Klik hier

Boek 'Van werk naar werk'

Dit boek is geschreven voor werknemers die boventallig zijn en binnenkort hun baan verliezen.

Gratis aanvragen

Van werk naar werk-begeleiding

Onze outplacement-coaches begeleiden u naar een nieuwe baan. Vul het aanvraagformulier in.

Formulier >>

Stuur mij de nieuwsbrief met tips

 

Belasting besparen

Bespaar belasting met uw transitievergoeding. Wij berekenen uw belastingvoordeel.

Mail uw vraag

Beoordelingen