Jurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

Financieel Dagblad plaatst ingezonden brief van transitievergoeding.nl

Het Financieel Dagblad trekt in 3 artikelen verkeerde conclusies wat betreft het "mislukken van de ontslagwet". Financieel Dagblad schrijft dat ontslag van werknemers moeilijker is geworden omdat ontslag via de kantonrechter tegenwoordig vaker tot een afwijzing leidt. Vóór ingang van de nieuwe wet werd ca. 15% van de ontslagaanvragen afgewezen, nu is dat ca. 35%. Ontslagdossiers waren voorheen ook niet altijd op orde, maar ontslag werd door de kantonrechter toch toegestaan onder toekenning van een hogere ontslagvergoeding (namelijk: hogere kantonrechtersformule). Ontslag via de kantonrechter is dus inderdaad moeilijker geworden. Meer over ontslag via kantonrechter

 

Echter, de meeste ontslagen lopen NIET via de kantonrechter. Het aantal ontslag-aanvragen via de kantonrechter is sinds de nieuwe ontslagwet verminderd. Ook het aantal ontslag-aanvragen via UWV is afgenomen. Dit als gevolg van de nieuwe ontslagwet. De meeste ontslagen vinden plaats in onderling overleg: Werkgever gaat met werknemer om de tafel zitten en probeert er samen uit te komen. Uiteraard gaat de werknemer alleen akkoord als hij een ontslagvergoeding ontvangt. Er wordt onderhandeld, vooral over de hoogte van de ontslagvergoeding.

Ontslagen in onderling overleg worden gekenmerkt door:

  • Insteek is meestal transitievergoeding. Deze is lager dan de kantonrechtersformule die vroeger inzet was bij onderhandelingen over ontslag
  • Zijn sneller dan ontslagprocedures via kantonrechter of UWV. Ontslag wordt vaak binnen 1, 2 of 3 maanden geregeld
  • Zijn eenvoudiger. Ondersteuning verschuift van advocaten naar –vaak goedkopere- juristen.

 

Aangezien de ruime meerderheid van de ontslagen plaatsvindt middels onderling overleg en dit goedkoper en sneller is, is het ontslagrecht soepeler geworden.  

Meer over ontslag met wederzijds goedvinden (= ontslag in onderling overleg)

 

Wilt u weten wat het nieuwe ontslagrecht voor u betekent?
Lees over gevolgen ontslagwet.

 

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Doe de check

Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.

Klik hier

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de vaststellingsovereenkomst en ontslag 2024.

Gratis aanvragen

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.

Mail uw vraag

Certificaat beoordelingenJuristen Arbeidsrecht Nederland heeft het excellente certificaat behaald met een 9.4!

Meer informatie