Arbeidsjurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

Evaluatie WWZ (nieuwe ontslagwet) door arbeidsrecht advocaten

In 2016 is de Wet werk en zekerheid (WWZ) 1 jaar oud waarmee het arbeidsrecht en ontslagrecht ingrijpend is gewijzigd. Vanwege deze ingrijpende wijziging hebben de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN) en de Vereniging voor Arbeidsrecht (VvA) een evaluatie uitgevoerd. De leden van VAAN en VvA zijn advocaten die zich hebben gespecialiseerd in het arbeidsrecht.

 

Ontslagvergoedingen lager onder de nieuwe ontslagwet

Door de invoering van de WWZ is de transitievergoeding geïntroduceerd. Als u wordt ontslagen via de kantonrechter of het UWV, dan heeft u recht op de transitievergoeding. De transitievergoeding is bij ontslag via een vaststellingsovereenkomst niet verplicht, maar wordt wel vaak als uitgangspunt genomen. Bij veel ontslagen wordt dus de transitievergoeding betaald. Vóór 1 juli 2015 kon de kantonrechter een ontslagvergoeding naar redelijkheid toekennen. Daarvoor werd de kantonrechtersformule gebruikt. De transitievergoeding is echter –veel– lager dan de kantonrechtersformule. Bereken verschil transitievergoeding kantonrechtersformule.

 

Ontslag vaker via vaststellingsovereenkomst dan via UWV of kantonrechter

Tegenwoordig gaat ontslag wegens bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid via het UWV. Ontslag om andere redenen dient aangevraagd te worden bij de kantonrechter. Wel blijft mogelijk ontslag met wederzijds goedvinden. De ontslag-afspraken worden vastgelegd in de vaststellingsovereenkomst. Uit onderzoek is gebleken dat  de laatste jaren ontslag vaker via een vaststellingsovereenkomst wordt geregeld. Op dit moment loopt zelfs 85% van de ontslagen via een vaststellingsovereenkomst en nog maar 15% via UWV of kantonrechter.  Lees meer over ontslag via vaststellingsovereenkomst.

 

Wordt u zelf ontslagen?

Zit u zelf in een ontslag situatie en zoekt u juridisch advies? Ontvang direct advies van onze arbeidsjuristen of bel 088 20 50 899

 

Check GRATIS uw vaststellings-overeenkomst

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingovereenkomst controleren.

Doe de check

Binnen 30 minuten teruggebeldBestel gratis boek Transitievergoeding

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de transitievergoeding en ontslagrecht 2021.

Gratis aanvragen

Hogere transitievergoeding

Ook voor u? Vraag direct advies aan onze arbeidsrechtjuristen en ontslagadvocaten.

Klik hier

Direct advies

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag en ontslagvergoeding.

Mail uw vraag

UWV ontslag beoordelen

Laat uw UWV-ontslagprocedure door onze juristen beoordelen.

Gratis analyse

Hulp bij ontslag kantonrechter

Onze juristen helpen u. Schat uw kansen bij de kantonrechter in.

Gratis analyse

Beoordelingen