Jurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

Slecht functioneren, toch hoge ontslagvergoeding

 

Werkgever moet transitievergoeding en extra vergoeding betalen aan slecht functionerende werknemer

Kantonrechter Rotterdam veroordeelt werkgever tot betaling van de transitievergoeding én een extra vergoeding. De werkgever wilt de werknemer ontslaan wegens disfunctioneren. De werknemer was ca. 9 jaar in dienst. Tijdens een beoordelingsgesprek stelt werkgever vast dat de werknemer onvoldoende functioneert. De werknemer reageert hierop schriftelijk, waarna een gesprek plaatsvindt. Werkgever stelt werknemer vervolgens op non-actief.

 

Mediation-traject om tot oplossing te komen mislukt

Vervolgens start de werkgever mediation. Werkgever en werknemer komen tijdens dit traject niet tot een oplossing. De werkgever vraagt vervolgens ontslag bij de kantonrechter wegens een verstoorde arbeidsverhouding.

 

Werkgever en werknemer zijn het oneens

De werkgever voert aan dat de vertrouwensbasis is geschonden, o.a. dat werknemer vertrouwelijke informatie aan derden zou hebben doorverteld. Ook is werknemer aangesproken op zijn stiekeme en onprofessionele gedrag. De werknemer daarentegen stelt dat er geen sprake is van een verstoorde arbeidsverhouding en verwijt werkgever dat de opmerkingen over het functioneren niet zijn uitgewerkt en dat geen verbetertraject is gestart.

 

Overwegingen van de kantonrechter

De rechter vindt dat het disfunctioneren en de verstoorde arbeidsverhouding niet los van elkaar gezien kan worden. De rechter stelt dat werkgever een verbetertraject had moeten starten nadat deze kritiek kenbaar had gemaakt. De rechter erkent dat er geen draagvlak meer is voor een verdere samenwerking. De rechter stelt dat de verstoorde arbeidsverhouding aan de werkgever is toe te rekenen omdat zij geen verbetertraject is gestart. Hierbij was de overweging dat er al 5 jaar sprake was van disfunctioneren en er pas 5 jaar later een beoordelingsgesprek plaatsvond. Het verslag daarvan was zeer negatief op de werknemer. De rechter stelt dat de verhoudingen op dat moment al zodanig op scherp zijn gezet, dat de relatie tussen de partijen al niet meer hersteld konden worden.

 

Oordeel kantonrechter: Werknemer krijgt ontslag en ontvangt extra hoge ontslagvergoeding

De rechter ontbindt de arbeidsovereenkomst en oordeelt dat het ontslag het gevolg is van ernstig verwijtbaar nalaten van de werkgever. De werkgever moet een transitievergoeding van € 17.000,- én een extra ontslagvergoeding van € 20.000,- betalen.

 

Wordt u zelf ontslagen? Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie leest u op ontslag via kantonrechter

Wilt u een arbeidsjurist spreken ? Bel 088 20 50 899 of vraag hulp arbeidsjurist

 

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Doe de check

Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.

Klik hier

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de vaststellingsovereenkomst en ontslag 2024.

Gratis aanvragen

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.

Mail uw vraag

Certificaat beoordelingenJuristen Arbeidsrecht Nederland heeft het excellente certificaat behaald met een 9.4!

Meer informatie