Jurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

Hoe hoog is ontslagvergoeding bij wederzijds goedvinden?

Minister Kamp van Economische Zaken heeft onderzoek gedaan naar de hoogte van ontslagvergoedingen.

 

Wat ontvangt u bij ontslag met wederzijds goedvinden

De meeste ontslagen vinden plaats via wederzijds goedvinden, waarbij werkgever en werknemer onderling ontslag-afspraken maken. Meer over ontslag wederzijds goedvinden.

 

Ontslagvergoeding + loondoorbetaling zonder te werken

Gemiddeld ontvangt een ontslagen werknemer bruto €24.000, waarvan €12.000 ontslagvergoeding en €8.000 vrijstelling van werk (salaris loopt door zonder te werken).

Vaak ontvangen werknemers ook nog een budget voor outplacement, cursussen of loonaanvulling. Lagere ontslagvergoedingen worden gecompenseerd met langere periodes loondoorbetaling tijdens vrijstelling van werk.

 

Wanneer hoge ontslagvergoeding, wanneer lage ontslagvergoeding

De reden van ontslag bepaalt mede de onderhandelingspositie van de werknemer (onderhandelingsvaardigheden zijn ook belangrijk). Als de reden van ontslag bij de werkgever ligt, heeft de werknemer een betere onderhandelingspositie en is de ontslagvergoeding hoger. De ontslagregeling is het gunstigst bij het vervallen van de functie. De gemiddelde ontslagvergoeding is €28.000. Bij verschil van inzicht over invulling van de functie is de ontslagvergoeding het laagst. Ook bij onacceptabel handelen van werknemer gelden lage ontslagvergoedingen, ca. €9.000.

Meer over onderhandelen ontslagvergoeding

 

Hogere ontslagvergoedingen bij grotere bedrijven

Ontslagvergoedingen liggen hoger bij grotere bedrijven. Ontslagen werknemers bij grotere bedrijven hebben een hoger salaris en zijn langer in dienst. Mannen, fulltimers en ouderen ontvangen ook hogere vergoedingen. Ouderen hebben vaker een lang dienstverband. De sector industrie betaalt de hoogste ontslagvergoedingen en de sectoren vervoer en communicatie de laagste. De ontslagvergoeding is het hoogst bij een sociaal plan of een regeling van de vakbond.

 

Hoogte ontslagvergoeding gebaseerd op transitievergoeding, onderlinge afspraken en kantonrechtersformule

De ontslagvergoeding is vaak gebaseerd op de transitievergoeding (50 %).  In 35 % van de ontslaggevallen wordt de hoogte onderling afgesproken. Vaak dient de transitievergoeding als ondergrens. Ook de kantonrechtersformule wordt nog gebruikt, namelijk bij 6 % van de ontslagregelingen.

Bereken verschil transitievergoeding-kantonrechtersformule

 

Wordt u ontslagen? Is uw ontslagvergoeding hoog genoeg? Laat u bijstaan door onze ontslagjuristen

Vraag hulp aan de ontslagjuristen van Juristen ArbeidsRecht Nederland. Bel 088 20 50 899 en spreek direct een jurist. Heeft uw werkgever een vaststellingsovereenkomst aangeboden? Doe gratis check vaststellingsovereenkomst

 

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Doe de check

Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.

Klik hier

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de vaststellingsovereenkomst en ontslag 2024.

Gratis aanvragen

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.

Mail uw vraag

Certificaat beoordelingenJuristen Arbeidsrecht Nederland heeft het excellente certificaat behaald met een 9.4!

Meer informatie