Jurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

WW weer 3 jaar en 2 maanden voor sommige werknemers

 

Hoe lang duurt uw WW-uitkering

Tussen 2016 en medio 2019 is de duur van de WW geleidelijk ingekort voor mensen met een arbeidsverleden van meer dan 24 jaar (dit zijn mensen van 42 jaar en ouder). 

Voor jongere werklozen geldt een kortere WW duur. U heeft minimaal 3 maanden recht op een WW-uitkering. De duur van de WW hangt af van uw arbeidsverleden. Voor de arbeidsverleden-duur WW-tabel, zie WW duur.

Het positieve nieuws is dat vakbonden en werkgevers de WW duur in bepaalde Cao's hebben verlengd naar 38 maanden. Deze verlenging moet –via premies- door de werknemers  zelf betaald worden. Dit geldt niet voor alle werknemers. Per CAO wordt bepaald of hier gebruikt van wordt gemaakt.

 

Langere WW-duur voor steeds meer ontslagen werknemers

In Cao's wordt afgesproken of de deelnemers onder deze verlengde WW vallen. Er vallen ruim 2 miljoen werknemers onder de verlengde WW en dit aantal groeit. Onder andere voor werknemers werkzaam bij de overheid, banken, verzekeraars, UWV, Philips, Tata Steel. De premies voor deze verlengde WW worden door werknemers zelf betaald. (bijv. € 5 premie per maand). De Stichting PAWW (Private Aanvulling WW en WGA) voert de verlengde WW-uitkering uit.

  

Rijksambtenaren eerste CAO met een verlengde WW van 38 maanden

De werkgever (overheid) betaalt deze verlenging van de WW uit eigen zak. De ambtenaren betalen zelf geen premie.

Meer over ontslag ambtenaar

 

Bij ontslag ook recht op ontslag- of transitievergoeding

Behalve een WW-uitkering heeft u bij ontslag recht op een ontslag- of transitievergoeding. Een transitievergoeding ontvangt u bij ontslag via UWV of kantonrechter. Bij ontslag met wederzijds goedvinden ontvangt u een –door onderhandelingen afgesproken- ontslagvergoeding. De vergoeding wordt NIET in mindering gebracht op de WW-uitkering. Bij een ontslag op staande voet ontvangt u GEEN ontslag- of transitievergoeding en GEEN WW-uitkering.

 

Dreigt ontslag voor u? Wilt u uw recht op WW zeker stellen?

Vraag advies aan de ontslagjuristen van Juristen ArbeidsRecht Nederland. Bel 088 20 50 899 en spreek direct een jurist. Heeft u al een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Doe gratis check vaststellingsovereenkomst en controleer of u recht heeft op een WW-uitkering.

Meer over vaststellingsovereenkomst WW-uitkering

 

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Doe de check

Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.

Klik hier

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de vaststellingsovereenkomst en ontslag 2024.

Gratis aanvragen

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.

Mail uw vraag

Certificaat beoordelingenJuristen Arbeidsrecht Nederland heeft het excellente certificaat behaald met een 9.4!

Meer informatie