Jurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

Positie ontslagen werknemer sterker door uitspraak Hoge Raad?

Een kapster met een parttime baan van 4 uur per week en een maandsalaris van 225,- krijgt na een paar jaar pesterijen van haar baas ontslag. Zonder ontslagvergoeding. Ze heeft 25 jaar gewerkt. Werknemer is het oneens met het ontslag en gaat met haar jurist naar de kantonrechter. Werknemer gaat niet akkoord met de uitspraak (transitievergoeding van 1.500,- en een extra ontslagvergoeding van 4.000,-). Werknemer claimt dat het heel moeilijk is een nieuwe baan te vinden en eist een vergoeding van €58.000,- als compensatie voor te missen inkomen. De zaak komt bij het hof en na hoger beroep bij de Hoge Raad. De Hoge Raad beslist dat het oordeel van het hof onjuist was. Hierna moet de zaak weer terug naar het Hof voor het bepalen van de vergoeding.

 

Ontslagvergoeding ter hoogte van het te missen salaris?

De Hoge Raad geeft de volgende motivatie:De Hoge Raad vindt dat de persoonlijke omstandigheden van de werknemer mee mogen tellen bij berekening van de ontslagvergoeding. Persoonlijke omstandigheden zijn al dan niet kans hebben om weer een baan te vinden en inkomen te genereren. De werknemer zou –met deze uitspraak in de hand- een vergoeding kunnen eisen ter hoogte van het te missen salaris. De Hoge Raad kijkt dus vooral naar de schadelijke, individuele gevolgen van het onterechte ontslag. Dat is nieuw, want tot nu toe waren vergoedingen vooral gebaseerd op algemene formules, zoals de transitievergoeding. De transitievergoeding geeft 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar.

Meer over ontslag kantonrechter

 

Wordt u ontslagen? Is uw ontslagvergoeding hoog genoeg? Laat u bijstaan door onze ontslagjuristen

Vraag hulp aan de ontslagjuristen van Juristen ArbeidsRecht Nederland. Bel 088 20 50 899 en spreek direct een jurist. Wordt u ontslagen via een vaststellingsovereenkomst ? Doe gratis check vaststellingsovereenkomst

 

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Doe de check

Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.

Klik hier

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de vaststellingsovereenkomst en ontslag 2024.

Gratis aanvragen

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.

Mail uw vraag

Certificaat beoordelingenJuristen Arbeidsrecht Nederland heeft het excellente certificaat behaald met een 9.4!

Meer informatie