Jurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

Nu.nl interviewt de ontslagjuristen van Transitievergoeding.nl

Nu.nl interviewt de ontslagjuristen van Transitievergoeding.nl

Transitievergoeding.nl is een website van Juristen ArbeidsRecht Nederland. Op transitievergoeding.nl vindt u informatie over ontslagrecht, berekentools (hoe hoog is mijn transitievergoeding, hoeveel WW ontvang ik) en kunt u de hulp van ontslagjuristen inroepen. Nu.nl besteedt aandacht aan de nieuwe ontslagwet die 1 januari 2020 ingaat: Wet Arbeidsmarkt in Balans (Wab)

 

Ontslag eenvoudiger, lagere transitievergoeding vanaf 2020

Het ontslagrecht wordt versoepeld. Werkgevers kunnen makkelijker hun werknemers ontslaan, en de transitievergoeding wordt lager. Het ontslagrecht in Nederland is streng, en geeft werknemers veel ruimte en bescherming, oordeelde OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Dat verandert, nu de Wet Arbeidsmarkt in Balans (Wab) per 1 januari 2020 ingaat. Er wordt een 'cumulatiegrond' ingevoerd in het ontslagrecht. Dat is een langgekoesterde wens van werkgevers, staat in de Wab. Door het ontslaan íets makkelijker te maken voor werkgevers, zullen zij eerder geneigd zijn vaste contracten uit te delen aan werknemers, is het idee. De situatie is nu als volgt, leggen de ontslagjuristen van Juristen Arbeidsrecht Nederland uit: "Ontslaan kan op 4 manieren: via het UWV, en dat gebeurt meestal als het bedrijf er financieel slecht voor staat, via de kantonrechter, via een vaststellingsovereenkomst of ontslag op staande voet." Die cumulatiegrond die nu wordt ingevoerd, legt de jurist uit, gaat over ontslag via de kantonrechter. "De werkgever moet uitleggen en kunnen aantonen wat de reden voor het ontslag is. Er zijn 8 ontslagredenen. De meest voorkomende reden is een arbeidsconflict of disfunctioneren, en soms is dat een combinatie. Werknemers worden vaak beschermd door de kantonrechter, die die redenen strak toetst. In de helft van de gevallen gaat zo'n ontslag niet door." Met de komst van de 'cumulatiegrond' mogen meerdere redenen gecombineerd worden. Volledige onderbouwing van één enkele ontslaggrond is onder de Wab dus niet meer nodig. De verwachting is dat kantonrechters ontslagverzoeken eerder zullen honoreren.

 

Meeste ontslagen onderling geregeld

De meeste ontslaggevallen, zegt Juristen ArbeidsRecht Nederland, gaan niet via de kantonrechter, UWV of op staande voet. De meeste ontslagen worden geregeld via een vaststellingsovereenkomst. Daarbij gaan de partijen om de tafel, de werkgever biedt een ontslagvergoeding die hoger is dan de wettelijke transitievergoeding via de rechter, en de overeenkomst wordt zo opgesteld dat de ontslagen werknemer wel recht op WW houdt. "Op die manier hoeft er geen kantonrechter of UWV aan te pas te komen. De werkgever is pragmatisch, en koopt ontslag graag af."

Meer over ontslag vaststellingsovereenkomst

 

Lagere transitievergoeding 2020

De wettelijke transitievergoeding bij ontslag via kantonrechter of UWV wordt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar vanaf 2020. Tot 2020 ontvangen oudere werknemers en werknemers langer dan 10 jaar in dienst een hogere transitievergoeding, namelijk ½ maand respectievelijk 1 maand per gewerkt jaar.

Transitievergoeding 2020 berekenen

 

Dreigt voor u ontslag?

Neem contact op met de ontslagjuristen van Juristen ArbeidsRecht Nederland via 088 20 50 899. U krijgt onmiddellijk een ontslagjurist aan de lijn. Of mail naar info@transitievergoeding.nl.

 

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Doe de check

Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.

Klik hier

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de vaststellingsovereenkomst en ontslag 2024.

Gratis aanvragen

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.

Mail uw vraag

Certificaat beoordelingenJuristen Arbeidsrecht Nederland heeft het excellente certificaat behaald met een 9.4!

Meer informatie