Jurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

Werkgever "stuurt aan" op ontslag, hoge ontslagvergoeding voor werknemer

Een vormgever werkt 25 jaar bij een adviesorgaan in de sportsector. Haar echtgenoot werkt er ook, maar vertrekt op enig moment. Werkgever en echtgenoot gaan niet ‘als vrienden’ uit elkaar. Hij werkt inmiddels bij een stichting in dezelfde sector. Vanaf dat moment claimt de werkgever dat de vrouw concurrentiegevoelige informatie aan haar man doorgeeft.

 

De werkgever beperkt de vrouw in haar vrijheden. De vrouw mag bijvoorbeeld niet meer thuiswerken en krijgt geen toegang meer tot bestanden. De werkgever stelt mediation voor „om het vertrouwen te herstellen”. De vrouw ziet niet hoe zij als vormgever over concurrentiegevoelige informatie beschikt, maar is bereid mee te werken aan mediation. In de mediation wordt snel duidelijk dat de werkgever aanstuurt op ontslag.

 

Werkgever stapt naar kantonrechter om ontslag aan te vragen

Vervolgens vraagt de werkgever de kantonrechter om ontslag. Naast het verwijt van het doorspelen van concurrentiegevoelige informatie, stelt de werkgever dat er een arbeidsconflict is. De medewerker is het eens dat er inmiddels een arbeidsconflict is en gaat akkoord met het ontslag, maar eist wel een hoge ontslagvergoeding.

Volgens kantonrechter is inderdaad sprake van een arbeidsconflict, waardoor ontslag onvermijdelijk is. Het concurrentiegevaar ziet de rechter niet, zeker niet met het werk dat de vormgever doet. Bovendien beconcurreren de werkgever en de nieuwe werkgever van de echtgenoot elkaar niet.

 

Werkgever zoekt de aanval en creëert het arbeidsconflict, aldus kantonrechter

De werkgever is vanaf het eerste gesprek in de aanval gegaan, zegt de rechter: Het is duidelijk dat de mediation nooit bedoeld is om het vertrouwen te herstellen (“mediation onder valse voorwendselen”). Dit is ernstig verwijtbaar van de werkgever. Daardoor is het arbeidsconflict ontstaan.

 

Kantonrechter kent transitievergoeding + extra ontslagvergoeding toe

Naast de transitievergoeding ontvangt de werknemer een extra ontslagvergoeding van € 65.000. Ook moet de werkgever zich aan de opzegtermijn van 4 maanden houden, zodat de werknemer nog 4 maanden salaris ontvangt.

Meer over ontslag arbeidsconflict

  

Dreigt ontslag voor u? Heeft u te maken met een arbeidsconflict?

Raadpleeg Juristen ArbeidsRecht NL via 088 20 50 899. U krijgt onmiddellijk een jurist aan de lijn. U kunt ook mailen naar info@transitievergoeding.nl.

  

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Doe de check

Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.

Klik hier

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de vaststellingsovereenkomst en ontslag 2024.

Gratis aanvragen

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.

Mail uw vraag

Certificaat beoordelingenJuristen Arbeidsrecht Nederland heeft het excellente certificaat behaald met een 9.4!

Meer informatie