Arbeidsjurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

Discussie over inkorten WW uitkering en versoepeling ontslagrecht wordt vervolgd

Het Regeerakkoord 2013 beschrijft dat werknemers bij ontslag maximaal 24 maanden WW uitkering ontvangen van de Overheid en een transitiebudget van de werkgever.  Nu ontvangt men maximaal 38 maanden WW en vaak een ontslagvergoeding  ter hoogte van 1 maandsalaris per gewerkt jaar (kantonrechtersformule).  De inkorting van de WW uitkering  zou € 1,1 miljard per jaar aan besparing moeten opleveren. Deze besparing is een harde eis in het Regeerakkoord. Een alternatieve oplossing voor deze besparing is de invoering van een werknemerspremie WW. Elke werknemer zou WW premie moeten gaan betalen, hetgeen dezelfde besparing voor de Overheid zou moeten opleveren. Een modale werknemer  (inkomen ca. € 32.500,-) zou per jaar ongeveer € 200 aan WW premie kwijt zijn. De vakbonden, werkgeversorganisaties en Minister Asscher van Sociale Zaken praten met elkaar om te kijken of hierin een mogelijke oplossing  ligt of dat er andere alternatieven mogelijk zijn.

Transitiebudget nog steeds te laag ?

Tweede financiële pijler bij ontslag is de ontslagvergoeding. In de plannen van het Regeerakkoord 2013 zou de ontslagvergoeding vervangen worden door een transitiebudget. Alleen bij onterecht ontslag of ontslag waarbij de werkgever verwijtbaar is, maakt de werknemer kans op een ontslagvergoeding. De werknemer zal dan op eigen initiatief de gang naar de kantonrechter moeten maken. De werknemer kan een maximale ontslagvergoeding van € 75.000 ontvangen als hij door de kantonrechter in het gelijk wordt gesteld. In alle andere gevallen ontvangt werknemer bij ontslag of afloop jaarcontract een transitiebudget ter grootte van 1 week per gewerkt jaar met een maximum van 4 maanden. Bijvoorbeeld : 40 jarige werknemer wordt na een dienstverband van 10 jaar ontslagen. Op basis van de huidige praktijk zou werknemer 7,5 maandsalarissen meekrijgen. Als de plannen uit het Regeerakkoord doorgang vinden, ontvangt werknemer nog maar 2,5 maanden. Nog een aantal voorbeelden:

Leeftijd

Dienstverband

Ontslagvergoeding

Transitiebudget

45 jaar

15 jaar

12,5 maanden

3,8 maanden

50 jaar

20 jaar

20 maanden

4 maanden

55 jaar

25 jaar

27,5 maanden

4 maanden

60 jaar

25 jaar

37,5 maanden

4 maanden

 

Ook moet het transitiebudget verplicht ingezet worden voor een outplacementtraject of voor scholing. Wat vindt u? Is het transitiebudget te laag? Is het transitiebudget te laag om goede scholing of outplacement in te kopen? Of de sociale partners en Minister Asscher discussie voeren over (de hoogte van) het transitiebudget is onbekend. U kunt uw mening geven of een vraag stellen in ons weblog.  Uw vraag over de transitievergoeding.

Check GRATIS uw vaststellings-overeenkomst

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingovereenkomst controleren.

Doe de check

Binnen 30 minuten teruggebeldBestel gratis boek Transitievergoeding

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de transitievergoeding en ontslagrecht 2021.

Gratis aanvragen

Hogere transitievergoeding

Ook voor u? Vraag direct advies aan onze arbeidsrechtjuristen en ontslagadvocaten.

Klik hier

Direct advies

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag en ontslagvergoeding.

Mail uw vraag

UWV ontslag beoordelen

Laat uw UWV-ontslagprocedure door onze juristen beoordelen.

Gratis analyse

Hulp bij ontslag kantonrechter

Onze juristen helpen u. Schat uw kansen bij de kantonrechter in.

Gratis analyse

Beoordelingen