Arbeidsjurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Juristen Arbeidsrecht Nederland Juristen Arbeidsrecht Nederland 0882050899 Vredehofstraat 13 3761HA Soest
Klantbeoordelingen: Beoordeling ster 1 Beoordeling ster 2 Beoordeling ster 3 Beoordeling ster 4 Beoordeling halve ster (9.4 / 10)
709 beoordelingen
Menu

55-plussers moeilijk aan nieuw werk

De werkloosheidscijfers over 2013 waren desastreus. Nog nooit zijn er zoveel WW-uitkeringen uitgekeerd. Met name de positie van oudere werknemers is zorgwekkend. Er vallen meer ontslagen onder oudere werknemers en na ontslag vinden zij niet snel een nieuwe baan. De verwachting voor de toekomst is dat deze ontwikkeling doorzet. De vraag is welke invloed het nieuwe ontslagrecht 2016 heeft op deze tendens. Het doel van de versoepeling van het ontslagrecht is dat werknemers sneller doorstromen naar een andere baan. 

 

Door automatisering verdwijnt werkgelegenheid

Op grote schaal wordt arbeid overbodig door automatisering, robotisering en gewijzigd koopgedrag door internet. Door automatisering verdwijnen veel banen, vooral administratieve. Dit vindt onder andere plaats bij banken en verzekeraars. Het banenverlies wordt slechts gedeeltelijk gecompenseerd door groei van werkgelegenheid in de informatietechnologie en aanverwante sectoren. Er zijn ook positieve ontwikkelingen voor de werkgelegenheid. Deze zijn vooral van demografische aard. De Nederlandse bevolking vergrijst. Dat leidt tot banengroei in de zorg en in specifieke bedrijfstakken die goederen of diensten leveren voor ouderen. Pas op de lange termijn zal de bevolking in Nederland krimpen, men schat over ca. twintig jaar. Als de beroepsbevolking mee krimpt, zal de werkloosheid dalen omdat er dan minder gegadigden zijn voor de beschikbare banen. Echter, de komende jaren stijgt ook de AOW- leeftijd tot 67  jaar. Als gevolg van alle, deels tegenstrijdige ontwikkelingen, verwacht het CBS dat de potentiële beroepsbevolking op peil blijft.

 

Doorstromen naar andere sectoren wordt lastiger

In de meeste functies vindt verdergaande specialisatie plaats. Dit maakt doorstroming tussen sectoren, bijvoorbeeld van de industrie naar de automatisering of de zorg, maar ook binnen sectoren van de ene functie naar de andere, moeilijker. De overheid wil het switchen bij ontslag versoepelen door de introductie van de transitievergoeding. De transitievergoeding bij ontslag moet gebruikt worden voor omscholing en/ of voor begeleiding van werk naar werk. Meer over transitievergoeding en scholing

Check GRATIS uw vaststellings-overeenkomst

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingovereenkomst controleren.

Doe de check

Binnen 30 minuten teruggebeldBestel gratis boek Transitievergoeding

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de transitievergoeding en ontslagrecht 2020.

Gratis aanvragen

Direct juridisch advies

Een mail aan onze arbeidsjuristen is voldoende om antwoord te krijgen op uw vragen over een ontslagvergoeding.

Mail uw vraag

Hogere transitievergoeding

Ook voor u? Vraag direct advies aan onze arbeidsrechtjuristen en ontslagadvocaten.

Klik hier

Boek 'Van werk naar werk'

Dit boek is geschreven voor werknemers die boventallig zijn en binnenkort hun baan verliezen.

Gratis aanvragen

Van werk naar werk-begeleiding

Onze outplacement-coaches begeleiden u naar een nieuwe baan. Vul het aanvraagformulier in.

Formulier >>

Stuur mij de nieuwsbrief met tips

Belasting besparen

Bespaar belasting met uw transitievergoeding. Wij berekenen uw belastingvoordeel.

Direct advies

Beoordelingen

Juristen Arbeidsrecht Nederland Juristen Arbeidsrecht Nederland 0882050899 Vredehofstraat 13 3761HA Soest
Beoordeling ster 1 Beoordeling ster 2 Beoordeling ster 3 Beoordeling ster 4 Beoordeling halve ster (9.4/10)
709 beoordelingen
Bekijk alle beoordelingen