Een ambassade-medewerker krijgt na 16 jaar trouwe dienst ineens ontslag, slechts één dag nadat hij zich ziek meldt. De door de ambassadeur aangevoerde argumenten? ‘Ongeoorloofd afwezig zijn, het beledigen van collega’s en het schenden van het beroepsgeheim.’ Na zijn ontslag op staande voet heeft de medewerker geen recht op een WW-uitkering van UWV.
Meer over ontslag staande voet UWV
Geen dringende reden voor ontslag, aldus kantonrechter
De medewerker stapt naar de kantonrechter om het ontslag aan te vechten.Het ontslag mist volgens de rechter concrete onderbouwing. Van het ‘schenden van het beroepsgeheim’ komt geen enkel bewijs op tafel. Het argument van ‘te laat komen’ tracht de ambassade te bewijzen door waarschuwingsbrieven te tonen. De medewerker zou die hebben ondertekend. Echter, de rechtbank ziet tekenen in de brieven die deze als onecht aanmerken. Uiteindelijk oordeelt de rechter dat er geen dringende reden is voor ontslag op staande voet. Ook is het ontslag ‘in strijd met het ontslagverbod wegens ziekte’.
Meer over aanvechten ontslag op staande voet
Geen salaris betaald
De Nederlandse rechter heeft gesproken, maar de buitenlandse ambassade in Den Haag weigert het salaris van de onterecht ontslagen medewerker uit te betalen. De ambassade laat de autoriteiten in het buitenland beslissen of ze het vonnis moet volgen. Wordt dus vervolgd.
Dreigt voor u ontslag op staande voet?
Snel reageren is heel belangrijk. Neem contact op met de ontslagjuristen van Juristen ArbeidsRecht Nederland via 088 20 50 899. U spreekt onmiddellijk een arbeidsjurist. Of mail naar info@transitievergoeding.nl. Het eerste advies is gratis.
Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.
Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.
Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.