Jurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

Werknemer wordt TOCH niet ontslagen en mag transitievergoeding houden

Een zorginstelling krijgt veel klachten over een medewerker. De incidenten stapelen zich op, ook na een verbetertraject. Als uiteindelijk 4 collega’s zich negatief uitlaten over het functioneren van de werknemer, verzoekt de werkgever de kantonrechter om ontslag. Die doet dit onder toekenning van de wettelijke transitievergoeding van ruim € 8.000 bruto.

Transitievergoeding berekenen

 

Werknemer vecht ontslag aan in hoger beroep en wint

De werknemer schakelt juridische bijstand in en gaat in hoger beroep bij het Hof met het verzoek tot herstel van de arbeidsovereenkomst. Het Hof vernietigt inderdaad de uitspraak van de kantonrechter en herstelt de arbeidsovereenkomst. Omdat het ontslag niet doorgaat, vindt het Hof dat de werknemer de transitievergoeding moet terugbetalen aan de werkgever.

Meer over ontslag in hoger beroep

 

Werknemer hoeft transitievergoeding niet terug te betalen, aldus Hoge Raad

De werknemer gaat vervolgens in hoger beroep bij de Hoge Raad (dit is de hoogste rechtsinstantie in Nederland). Deze oordeelt in het voordeel van de werknemer. De Hoge Raad vindt dat het feit dat de rechter de werkgever opdraagt om de arbeidsovereenkomst te herstellen, NIET inhoudt dat de werknemer de transitievergoeding moet terugbetalen. Want daartoe dient de werkgever apart te worden veroordeeld. Het was TOT deze uitspraak van de Hoge Raad niet duidelijk of een werknemer na herstel van de arbeidsovereenkomst verplicht is de transitievergoeding terug te betalen aan zijn werkgever. De Hoge Raad heeft hier met deze uitspraak meer duidelijkheid over gegeven.

 

Dreigt voor u ontslag? 

Neem contact op met de ontslagjuristen van Juristen ArbeidsRecht Nederland via 088 20 50 899. U krijgt onmiddellijk een ontslagjurist aan de lijn. Of mail naar info@transitievergoeding.nl.

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Doe de check

Ook voor u? Onze juristen beoordelen direct of u recht heeft op een hogere vergoeding.

Klik hier

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de vaststellingsovereenkomst en ontslag 2024.

Gratis aanvragen

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.

Mail uw vraag

Certificaat beoordelingenJuristen Arbeidsrecht Nederland heeft het excellente certificaat behaald met een 9.4!

Meer informatie