Arbeidsjurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

Juridische kosten ontslag NIET aftrekbaar van belasting

Een werknemer krijgt ontslag en schakelt een ontslagjurist in. De kosten van de jurist voert de belastingplichtige op als aftrekbare kosten. Zijn inkomen is ruim € 31.000 en de kosten van de jurist bedragen ruim € 5.000. Op basis van het inkomen legt de belastinginspecteur een voorlopige aanslag op en houdt geen rekening met de juridische kosten van het ontslag. De Belastingplichtige vraagt om een wijziging van de voorlopige aanslag, omdat hij een belastingteruggave wilt. In het bezwaarschrift stelt de ontslagen werknemer dat ten onrechte geen rekening is gehouden met een aftrekpost van ruim € 5.000 juridische kosten ontslag.

 

De vraag is of de juridische kosten van € 5.000 voor aftrek in aanmerking komen. De belastinginspecteur en de ontslagen werknemer komen er samen niet uit. Daarop gaat de belastingplichtige naar de Rechtbank om zijn gelijk te halen. Echter, de Rechtbank geeft hem ongelijk, waarop de belastingplichtige in hoger beroep gaat bij het Gerechtshof.

 

Gerechtshof baseert zich op een eerdere uitspraak door Hoge Raad

De Hoge Raad heeft in een eerdere vergelijkbare zaak beslist dat onder de Wet inkomstenbelasting de -in verband met een ontslagprocedure gemaakte- kosten niet voor aftrek in aanmerking komen. Dat betekent dat de juridische kosten van € 5.000 NIET afgetrokken mogen worden van de belasting. De werknemer moet de juridische kosten wegens het ontslag met prive geld betalen. De uitspraak van de Rechtbank wordt bevestigd in het nadeel van de ontslagen werknemer.

Meer over juridische kosten ontslag

Meer over belasting ontslagvergoeding

 

Tip: Laat werkgever juridische kosten betalen. Onderdeel van een ontslagregeling kan zijn dat de werkgever de juridische kosten betaalt.

 

Wilt u meer weten? Neem contact op met de ontslagjuristen van Juristen ArbeidsRecht Nederland. Bel 088 20 50 899. U spreekt direct een ontslagjurist. Of mail naar info@transitievergoeding.nl.

 

Check GRATIS uw vaststellings-overeenkomst

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingovereenkomst controleren.

Doe de check

Binnen 30 minuten teruggebeldBestel gratis boek Transitievergoeding

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de transitievergoeding en ontslagrecht 2021.

Gratis aanvragen

Hogere transitievergoeding

Ook voor u? Vraag direct advies aan onze arbeidsrechtjuristen en ontslagadvocaten.

Klik hier

Direct advies

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag en ontslagvergoeding.

Mail uw vraag

UWV ontslag beoordelen

Laat uw UWV-ontslagprocedure door onze juristen beoordelen.

Gratis analyse

Hulp bij ontslag kantonrechter

Onze juristen helpen u. Schat uw kansen bij de kantonrechter in.

Gratis analyse

Beoordelingen