Arbeidsjurist nodig? 0882050899 088 - 20 50 899
Menu

Wet arbeidsmarkt in balans (WAB): nieuwe ontslagwet vanaf 1 januari 2020

Vanaf dag één recht op transitievergoeding

Vanaf 2020 is er bij ontslag recht op een transitievergoeding vanaf de eerste werkdag. Elke werknemer heeft recht op een vergoeding als het initiatief tot ontslag komt van de werkgever. Ook tijdelijke contracten die niet worden voortgezet. De hoogte is 1/3 maand per gewerkt jaar.

Transitievergoeding berekenen

 

Ontslag via kantonrechter vanwege persoonlijke ontslaggronden

Met het ontslagstelsel voor 2020 was ontslag via de kantonrechter alleen mogelijk indien sprake was van één hele, voldragen ontslaggrond. Er zijn een aantal ontslaggronden:

  • Frequent ziekteverzuim;
  • Disfunctioneren;
  • Verwijtbaar handelen of nalaten;
  • Werkweigering wegens ernstig gewetensbezwaren;
  • Verstoorde arbeidsverhouding;
  • Andere omstandigheden, dan hiervoor genoemd, die zodanig zijn dat van de werknemer niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren.

Bijvoorbeeld voor ontslag wegens disfunctioneren, is een omvangrijk dossier noodzakelijk. Uit de praktijk blijkt dat werkgevers vaak moeite hebben om aan te tonen dat sprake is van disfunctioneren. Tot 2020 was ontslag niet mogelijk als niet aan de voorwaarden voor 1 ontslaggrond was voldaan.

 

Vanaf 2020 nieuwe ontslaggrond: cumulatie van ontslaggronden

Vanaf 2020 kan een werknemer ontslagen worden op basis van een nieuwe ontslaggrond, de cumulatiegrond. De cumulatiegrond betekent dat ontslag wordt toegewezen als sprake is van een combinatie van meerdere ontslaggronden. Door de i-grond wordt ontslag vaker toegestaan, als duidelijk is dat partijen niet samen verder kunnen. Dat betekent dat ook ‘halve’ ontslagredenen kunnen worden gebruikt. Zo kan disfunctioneren gecombineerd worden met een verstoorde arbeidsverhouding of ernstig verwijtbaar handelen.

 

Transitievergoeding maximaal 50% hoger

Wanneer de rechter een i-grond toewijst, ontvangt de werknemer een extra vergoeding van maximaal 50% van de transitievergoeding. U kunt dit zien als een sanctie vanwege het gebrek aan een volledige ontslaggrond.

 

Wat betekent dit voor u? De praktijk is nog onduidelijk

Er is nog geen jurisprudentie beschikbaar over de i-grond. We zullen afwachten hoe de rechters omgaan met deze nieuwe ontslaggrond. Heeft u vragen hierover? Stel uw vraag via stel uw vraag of bel 088- 20 50 899. U spreekt onmiddellijk een ontslagjurist.

 

 

 

GRATIS check van uw vaststellingsovereenkomst

Laat onze arbeidsjuristen uw beëindigingsovereenkomst controleren.

Doe de check

Bestel gratis boek vaststellingsovereenkomst

Bestel het gratis boekje 'Transitievergoeding'.Deze gratis uitgave bevat alle informatie over de vaststellings-overeenkomst en ontslag 2023.


Gratis aanvragen

Hogere transitievergoeding

Ook voor u? Vraag direct advies aan onze arbeidsrechtjuristen en ontslagadvocaten.

Klik hier

Direct advies

Mail onze juristen en krijg direct antwoord op uw vragen over ontslag.

Mail uw vraag

Beoordelingen

Klanttevredenheid

Certificaat beoordelingenJuristen Arbeidsrecht Nederland heeft het excellente certificaat behaald met een 9.4!

Meer informatie